Orolig skolavslutning i Österfärnebo

Lärarna sjunger sin hyllning till alla nior som nu lämnar Österfärnebo skola. Trots en fin skolavslutning var högstadiets framtid det som de flesta pratade om.
Textstorlek:

Högstadieeleverna i Österfärnebo har tagit sommarlov. Sjuorna och åttorna vet fortfarande inte var de ska börja terminen i höst.

– Värst är att inte veta.

– Varken barnen eller lärarna vet vad som gäller.

– Men vi fortsätter hoppas.

Det säger föräldrarna Ulrika Mosell, Maria Liw och Maria Carlsson som alla har barn på högstadiet i Österfärnebo.

Mycket var sig likt på skolavslutningen i Österfärnebo i tisdags. Alla elever tågade bakom den svenska flaggan från skolan till kyrkan där avslutningsceremonin hölls. Därefter åkte niorna traktorvagn runt centrala Österfärnebo medan övriga elever, lärare och föräldrar samlades i Koversta gammelby för fika med jordgubbsbakelse.

Men även om stämningen var på topp var den senaste månadens frågor kring högstadieelevernas flytt till Björksätraskolan och Jernvallsskolan det som många pratade om.

Ann Sofi Agnevik, förbundsjurist på Sveriges Kommuner och Landsting, säger att beslutet att tillfälligt stänga högstadiet i Österfärnebo kan vara ofrånkomligt.

Flera föräldrar som deltog i skolavslutningen i Österfärnebo beskriver hur de känner sig överkörda och övergivna av politiker och tjänstemän i kommunen.

Kommundirektör Ann-Katrin Sundelius och kommunstyrelsens ordförande Peter Kärnström har avvisat en begäran från föräldrar, elever och personal, att träffas ”bakom stängda dörrar” för att reda ut oklarheter och titta på en långsiktig lösning för Österfärnebo skola.

I början av den här veckan skickade några föräldrar ett brev med fakta och synpunkter till alla ledamöter i Kunskapsnämnden.

– Hade beskedet om högstadieflytten kommit tidigare hade vi hunnit förbereda oss, säger Maria Carlsson, Maria Liw och Ulrika Mosell som har barn som ska börja åttan i höst.

– Nu har vi inte ens kunnat göra något skolval. Sjuorna har erbjudits att gå på Jernvallen och åttorna och niorna i Björksätra.

– Vi tänker inte sätta barnen på skolan i Björksätra, säger de tre mammorna som redan tagit kontakt med skolan i Horndal och fått besked att de är välkomna dit.

Eddie Sandström börjar i åttan i höst och han väljer att åka till Horndal om inte högstadiet i Österfärnebo finns kvar i höst.

– Det känns bättre. Det är en mindre skola och så är det kortare att åka, säger Eddie som bor i Gysinge.

De senaste veckorna har det gjorts intervjuer med sökande lärare till Österfärnebo skola. Först efter att det är klart kommer besked om hur det blir med högstadiet i Österfärnebo i höst.

AGNETA BROLIN

MARITA GRUFVIK

Texten publicerad av: