Peter cyklar hela vägen

Textstorlek:

För en vecka sedan cyklade Peter Henningsson Vätternrundan för andra gången samtidigt som 250 andra cyklister från Gästrikland.

I år anmälde sig 23 000 cyklister till Vätternrundan, 250 från Gästrikland och en grupp på 25 stycken från Sandvikens cykelklubb, klubben som Peter Henningsson cyklar med.

Peters grupp, Sub 9, samlas tidigt framför startfårorna i Motala. Det är cyklister överallt. Gruppen rullar snabbt fram till starten kl 05.16. Varannan minut får 60-70 personer cykla iväg efter en motorcykel som lotsar cyklisterna första kilometern.

– Vi får inte köra för fort genom själva Motala, förklarar Peter.

Gruppens teamledaren Jörgen Landblom har samordnat träningar under våren och lagt upp tidplanen för loppet. Målet är att ta sig runt banan under nio timmar och de har tränat intensivt.

– Jag har kommit upp i 300 cykelmil hittills i år, berättar Peter.

Peter började tävlingscykla för över 40 år sedan, när han var runt 11 år körde han sitt första cykellopp.

– På den tiden var cykling en ganska stor aktivitet bland ungdomar, berättar Peter.

Landsvägscykling var populärt och trafiken var inte lika intensiv som nu. Peter fortsatte att tävla ända till han blev 18 år, sedan gick han över till motionscykling.

– Nu varvar jag skidåkning, cykling och inlines. Löpning funkar inte för kroppen längre, men cykling är ganska skonsamt, säger Peter.

När motorcykeln vänder för att hämta nästa omgång cyklister försöker gruppen hitta ett bra tempo. Om de ska klara rundan under 9 timmar måste de cykla minst 34 kilometer i timmen. Gruppen har tre fasta stopp med hård disciplin. Första stoppet är på tre minuter och de andra två är på fem minuter.

– Man får inte söla, då kan man hamna efter. Det är lite stressigt för man ska hinna fylla på vatten, kissa och äta en bulle, berättar Peter.

På en sträcka under loppet är vägen smal och gruppen får vara extra uppmärksam. Samtidigt som de vill köra om långsammare cyklister, ligger bilar bakom som i sin tur vill köra om alla cyklister.

– Vi funderar på att skriva till de ansvariga, för det där känns inte helt säkert, säger Peter.

En grupp som cyklar i klunga växeldrar. Det betyder att gruppen bildar två led där olika personer går upp i täten och drar resten av gruppen. Längst bak blir det vindskyddat och lättare att cykla. Peter känner sig ganska stark under loppet och tar täten i omgångar, men de sista fem milen är han trött i benen och får oftare lägga sig långt bak.

– Fast jag var trött fick jag ny energi genom att äta och dricka lite, berättar Peter.

Sista sträckan är lite utför och då vet Peter att han kommer klara sig ända in i mål. Han berättar att det är speciellt att rulla in över mållinjen när hela kroppen slappnar av. När Peter går i mål den här gången är han så trött att det snurrar i huvudet och svartnar för ögonen en kort stund.

– Jag fick djupandas i 15 sekunder, men sen kändes det okej igen, säger han.