PRO-arna som vet mest

Nils-Georg Olsson, Anna-Stina Westergren och Allan Larsson är de främsta PRO-vetarna i Gävleborg och får tävla i regionsfinalen den 22 augusti. Foto: Agnetha Brolin
Textstorlek:

Bollnäs blev länssegrare i kunskapsturneringen PRO-vetarna.
– En revansch, menar Allan Larsson i segrarlaget.

I januari startade ­PRO-vetarna med tävlingar mellan olika PRO-avdelningar i varje ­kommun. Vinnarna i varje kommun i ­Gästrikland fick sedan tävla mot varandra.

Ockelbos lag har vunnit flera år i rad, men i år fick de se sig besegrade av Hofors.

– Förutom matcherna har vi träffats och tränat tio gånger, ­säger lagledaren Sven-Åke ­Holmer.

I veckan var det dags för läns­final och Hofors fick möta Bollnäs. Matchen avgjordes i Hofors med tio omgångar frågor som ­domarna och tävlingsledarna Axel Andersson och Sven-Erik Jansson plockat ihop.

Hoforslaget med Britt-Marie ­Johansson, Stig Rönnegren och Jan-Erik Wärn, tog ledningen i första omgången, men sedan knappade Bollnäs snabbt in.

När matchen var slut hade Bollnäs vunnit med 30 poäng mot ­Hoforslagets 22.

– Det var på tiden, säger Allan Larsson i Bollnäslaget.

– 2005 var jag med i ­tävlingen första gången och mötte ett ­Hoforslag med tre damer. De tog hem hela riksfinalen senare det året. Så det här var en härlig ­revansch, säger han.

Vinnarlaget får du sina namn ingreverade på vandringspokalen och ska tävla i regionsfinalen i Kvarnsveden i augusti. Där möter de lag från Örebro, Västmanland, Uppland och Dalarna. Går de vidare där får de tävla i riksfinalen som går i Stockholm i november.

– Vi håller tummarna, säger Marianne Renlund från Ockelbo som varit länsmästare de senaste åren och har två inteckningar i vandringspokalen.