Skönhet på oväntat besök

Foto: Lage Bergström
Textstorlek:

”En så vacker fjäril, vilka ögonfläckar!” Inger ropar och pekar på en kvist i björken. Vi håller på att rensa i hallonlandet och björken står intill, men hur hon lyckas se den stillasittande fjärilen på flera meters håll är svårt att förstå. Det är en mindre påfågelsspinnare, och att den har sökt sig till vårt trädgårdsland i Åsmundshyttan, är också överraskande.

Normalt håller mindre påfågelsspinnare inte till i trädgårdar utan på ljunghedar, på hyggen eller på stora myrar med vitmossor. Den finns i hela landet, men är inte så lätt att upptäcka. Själv har jag bara sett den en gång tidigare, i ett skogsparti med mycket ljung i södra Torsåker.

Mindre påfågelsspinnare har ett väldigt speciellt samspel mellan hona och hane. Den på bilden är en hane. Honan är större och har en något annorlunda färgteckning med mera grått.

Hanen flyger på eftermiddagar och kvällar, helt inriktad på att hitta en hona. Honorna sitter stilla och sänder ut lockande könsdofter. Hanen kan känna doften på långt håll med hjälp av sina breda kamformade antenner som är fjärilens luktorgan. Då flyger han snabbt, snabbt, till honan, beredd att para sig. Och det är viktigt för hanen att skynda sig, han lever som fullbildad fjäril bara 2-3 dagar!

LAGE BERGSTRÖM