Sporterian hjälper barnen med fisket

Susanne Toresson med fiskeutrustning vid Ankdammen.
Textstorlek:

Susanne är på plats vid Ankdammen i Hofors. Hon har fiskespön, drag och håvar med sig från Sporterian.
– Vi lånar ut grejerna gratis och visar hur man använder prylarna, säger hon.

Att fiska i Ankdammen ­intill Ovako i centrala Hofors är populärt. För ungdomar upp till 15 år är det gratis och det är tillåtet att ta upp tre fiskar varje dag. Den fisk som plockas upp ur vattnet får inte sättas tillbaka.

Hofors fiskevårds­områdesförening sätter regelbundet i öring. Senaste isättningen gjordes den 14 juni, lagom till sommrlovet startade.

Fisket är endast för ungdomar, men de unga ­fiskarna får ta hjälp av ­vuxna. Den idén har ­Susanne Toresson anammat.

Hon jobbar på ­Sporterian som lånar ut sportartiklar gratis. Bland alla de sportprylar som Hofors- och Torsåkersborna skänkt till utlåningen finns en hel del fiskeutrustning. Då och då plockar hon med sig den till Ankdammen.

– Vi har ungefär 200 ­låntagare varje vecka och fisket är populärt, säger hon.

– Dels är jag fiske­intresserad själv, dels lånar vi ut en del fiskeprylar som inte alltid är intakta när de kommer tillbaka. Så jag vill vara på plats och visa hur man använder grejerna så att fler kan lära sig.

Ibland har hon mask­burken med sig och hjälper ungdomarna att maska ­innan de börjar fiska.

– Behovet finns, konstaterar hon och berättar att Sporterien försöker vara ute på platser där barn och ungdomar spontanidrottar och låna ut prylar till dem som inte har egen utrustning.

Utbudet på sportprylar spänner från fotbollsskor, skridskor och skidor till gulfklubbor och badsaker som dynor och madrasser.

Sporterian startade som ett Leaderprojekt i maj förra året. Den finns i ­centrala Hofors och är öppen för alla.

Nu går projektet ut och hur det blir med utlåningen i framtiden är oklart. ­Genom namnlistor har de försökt skapa opinion för en fortsättning.

– Vi vet att vi är kvar till sista augusti. Men Hofors kommun är en idrotts­kommun och vi hoppas att det finns en lösning.