Storviks stoltserar med författarvägg

Textstorlek:

Många goda författare har fattat pennan i Ovansjöbygden med omnejd. Nu finns de presenterade i ett porträttgalleri på Logården i Storvik.

Fred Eriksson, Per-Agne Erkelius, Per-Gunnar Evander, Madeleine Bäck, Lina Erkelius är bara några av de förfatarporträtt som presenteras i utställningen i Storvik.

– I den här första omgången presenterar vi 13 stycken, säger Marit Snar som tillsammans med Barbro Jansson tagit fram fakta om totalt 24 författare till utställningen.

– De här sitter uppe till den 13 juli. Då byter vi ut dem och sätter upp elva nya porträtt.

Idén till utställningen är att presentera ortsbor som satt Storvik på kartan, en slags ”Wall of fame”. Alltså en presentation av berömda människor från bygden.

– Förhoppningsvis kan det inspirera ungdomar.

Barbro och Marit har letat i böcker och på nätet för att få fram information om personerna och gjort listor på böcker som de skrivit.

– Vi har fått hjälp på biblioteket och är så glada att vi har ett lokalt bibliotek, säger Marit.

– De har också fått listan över de lokala böckerna och de flesta böcker finns där. Läs dem, uppmanar hon.

En av författarna som presenteras är Malin Sand. Hon är uppväxt i Sandviken men bor numer i Storvik. Hon debuterade 2006 med Lilla blå på äventyr i varma landet.

– En dokumentär barnbok som jag skrev på långresan vi gjorde när vi fick vårt första barn, säger hon och berättar att Lilla blå är dottern Emmy.

Senare har hon gjort en vuxenversion av boken: Vi säljer skiten och drar. Båda böckerna har även blivit ljudböcker.

Malin har gett ut flera böcker på eget förlag och gillar hela processen från skrivandet till paketerandet av sin berättelse.

– Det känns ärofyllt att finnas med i det här sällskapet. Med Wilhelmina Skogh bland annat. Det visar att alla har sin story, säger hon.

Henrik Dahlqvist på Logården har upplåtit väggen för Ovansjökändisar för enlängre tid framåt.

Till hösten fortsätter Marit och Barbro arbetet för att även presentera konstnärer, artister och idrottsmän.

– Det finns ju massor av kända personer från Storvik, Kungsgården, Gästrike-Hammarby och byarna runt ikring, säger Marit som gärna vill ha tips på personer som kan presenteras på ”kändisväggen” på Logården.

AGNETHA BROLIN

Texten publicerad av: