Svårsläckt skogsbrand i Västmanland

Textstorlek:

Återigen brinner skogen i Västmanland, i samma områden som den stora skogsbranden 2014. Trots stora insatser var branden inte under kontroll ett dygn senare.

Vid tretiden på måndagseftermiddagen kom larmet om en kraftig skogsbrand vid Rörbo, en bit från Sala.

Elden var spridd över ett område på en dryg kvadratkilometer och spred sig i de torra markerna bland annat på grund av blåsväder.

– Av någon anledning finns det inget brandflyg så man har inte kunnat få en bra överblick. Nu är en polishelikopter på väg för att biträda, sa Mats Länn, vid polisen region Mitt, till TT på måndag kväll.

När läget förvärrades under kvällen evakuerades 25 personer från Rörbo, men på förmiddagen på tisdagen fanns ännu inga uppgifter om att någon skadats.

Släckningsarbetet var på grund av mörker tvunget göra ett uppehåll under natten, men på morgonen hade det inte skett någon förändring av intensitet och läge.

Vid halv sex på morgonen byttes personalen ut och cirka 150 personer från brandförsvaret och försvarsmakten kämpade mot lågorna tillsammans med vattenbombningar från fem helikoptrar.

– Utöver detta har vi ett frivilligt gäng, säger Robin Haglund brandingenjör vid Storstockholms brandförsvar, till TT.

Vid lunchtid på tisdagen hade branden begränsats men var fortfarande inte under kontroll.

– Räddningstjänsten har omringat området, enligt Robin Haglund kommer det fortsätta att brinna i flera dagar.

När det gäller branden 2014, görs just nu en dokumentärfilm om händelserna, uppger Västmanlands Nyheter.

Personer från bland annat räddningstjänsten, allmänheten och Ramnäs hotell (som staten tog över som räddningscentral) berättar om sina upplevelser.

Filmen ska ha premiär i höst.

AGNETHA BROLIN

Texten publicerad av: