Svårslaget värmerekord

+ 14,3 grader i medeltemperatur i maj. Det är nytt rekord för Gävle.
Textstorlek:

Maj var exceptionellt varmt, konstaterar klimatforskarna. I Stockholm låg medeltemperaturen på 16,1 grader – något som statistiskt sett bara händer tre gånger på en miljon år.
Och i Gävle uppmättes nytt rekord för medeltemperaturen i maj.

– Det är inte ovanligt att man har ett par dagar som är sommarvarma men nu hade vi nästan en hel månad som var så här varm. Maj kändes mer som juli, säger Gustav Strandberg, klimatforskare på SMHI.

Maj var varmare än normalt nästan i hela landet och SMHI:s mätstationer har registrerat många nya rekord.

I Stockholm finns temperaturnoteringar från 1756, vilket är tacksamt för klimatforskarna som vill ha så stort underlag som möjligt. Där var medeltemperaturen i maj 2,2 grader högre än det tidigare rekordet från 1993 på 13,9 grader.

– Sannolikheten för en sådan varm majmånad igen ser vi inte i första taget, säger Gustav Strandberg.

– Den är väldigt liten. Det är en eller ett par på miljonen.

Även i Gävle slogs rekordet för den varmaste maj hittills. Här startade temperaturmätningarna 1858 och den högsta medeltemperaturen hittills är från 1993 då det var 13 grader. Årets medeltemperatur ökade till 14.3 grader.

Högst medeltemperatur i maj hade dock Göteborg på 17,6 grader, men där är mätserierna omkring hundra år kortare än Stockholms.

Samtidigt lär sannolikheten för höga temperaturer förändras framöver.

– Vi lever i ett annat klimat i dag som är varmare, så sannolikheten för extremer ökar med uppvärmningen. Men vi kan inte göra en sådan analys för framtiden. Men en sådan maj som vi hade i år var väldigt extrem och den kommer alltid att vara extrem, säger Gustav Strandberg.

Hur långt kan värmerekordet stå sig?

– Det är väldigt svårt att gissa. Flera hundra år är inte omöjligt alls, eller ännu mer. Händer det bara tre gånger på en miljon år så kan det vara tusentals år.