Allt fler vill besöka museer på semestern

Järnvägsmuseet är ett av de mest besökta museerna i Gästrikland och trots att själva museet är stängt för renovering går det att se tågsamlingarna i Tåghallen på Nynäs i sommar.
Textstorlek:

Semestertider innebär museibesök för många svenskar. I år planerar 82 procent att besöka ett museum under ledigheten, visar en ny Sifoundersökning som Riksförbundet Sveriges museer har beställt.

För första gången på tre år har Länsmuseet sommaröppet i år. Museet återinvigdes i oktober förra året efter nästan två år av renoveringar.

Fyrmuseet i Bönan har öppet på vardagsförmiddagar till början av augusti. De båda blommande muséerna i Torsåker, Bergabacken och Pelargonmuseum & Trädgård, har öppet i sommar, liksom Järnvägsmuseets tåghall på Nynäs, Fängelsemuseet i Gävle, Rosenlöfs tryckerimuseum i Kungsgården och Brandbilsmuseet i Gysinge.

Det finns alltså gott om museer att besöka i Gästrikland. Att besöka ett museum är var åtta av tio semesterfirare i Sverige planerar att göra.

Det är en tydlig ökning jämfört med 2014, då sju av tio svarade i Riksförbundet Sveriges museers undersökning att de brukar besöka museum under semestern.

Nära hälften av de svarande, 48 procent, uppger att de går på museum för att hitta på något kul tillsammans. 39 procent vill besöka ett specifikt museum medan 33 procent anger att de vill se en specifik utställning.

Under 2017 gjordes totalt 27,3 miljoner museibesök i Sverige. Vasamuseet var det mest populära museet under förra året med 1 495 875 besök.

Undersökningen bygger på onlineintervjuer med 1 000 personer i åldern 18–79 år. Den genomfördes under perioden 29 maj till 6 juni i år.