Bilder i fokus på Koverstaveckan

Annika Wiegert, Agneta Björk, Gunbritt Andersson och Gunnel Stridh har satt ihop programmet för Forskargruppens dag under Koverstaveckan.
Textstorlek:

Idag, söndag 8 juli, startar Koverstaveckan i Österfärnebo. I år har Forkargruppen sin dag på tisdag och de fokuserar på nya bilder i arkivet och bilder från lokalreportern Gerhard Gustafsson.

Koverstaveckan i början av juli är ett sätt för Föreningen för hembygdsvård i Österfärnebo att fylla Koversta med extra aktiviteter. Det har föreningen gjort ända sedan slutet av 1970-talet och numer är Forskargruppens dag med bildvisning ett stående inslag.

– Tidigare har vi haft olika teman för bildvisningarna, men folk vill hellre ha en lättsam blandning av bilder, säger Agneta Björk som ingår i föreningens forskargrupp.

Övriga i gruppen är Annika Wiegert, Gunbritt Andersson och Gunnel Strid.

De har sammanställt bilderna som ska visas på gruppens dag på tisdag kväll.

– Halva tiden blir det bilder från arkivet och halva tiden blir det Gerhard Gustafssons bilder, säger Agneta.

Gerhard Gustafsson var lokalreporter för Gefle Dagblad i Österfärnebo. När han gick bort donerade hans dotter bildern till föreningen.

Ju mer folk känner igen, desto större är intresset för gamla bilder. Det är något som föreningen tagit fasta på i sommar. Sedan i midsomras visas skolfoton på alla som är födda 1918-1999 och som gått i någon av socknens skolor.

– Det är en del i att föreningen firar 100 år i år, säger Agneta och berättar att alla som tittar på utställningen uppmanas att fästa en blå klisterlapp på sig själv på aktuella skolfoton.

– Efter säsongen ser vi hur många och vilka som har besökt gården och sett utställningen i sommar.

Koverstaveckan inleds som vanligt med friluftsgudtjänst , idag, söndag. I morgon måndag är det tipspromenad med lekar och tävlingar och på tisdag är det dags för Forskargruppens dag. Den inleds av Bo Ulfhielm som berättar om järnframställning från malm till gryta och svärd innan det är dags för bildvisning.

På onsdag är det byvandring på Mattön och på torsdag är det barnens dag.

Veckan avslutas med ­veteranbils- och kuriosamarknad lördagen den 14 juli.