Byskoleuppror i Hammarby

Textstorlek:

I måndags samlades drygt 170 personer för att bilda en mänsklig ring och omfamna skolan i Gästrike Hammarby.
Manifestationen är en protest mot beslutet att flytta de sista eleverna från skolan och samtidigt starten för byskoleupproret.se.

Under höstterminen 2015 kom plötsligt besked om att fyror, femmor och sexor på skolan skulle flyttas till Hedängskolan i Storvik. Anledningen var akut lärarbrist och eleverna fick byta skola mitt i terminen.

Kvar på skolan blev de mindre barnen, från förskoleklass till årskurs tre.

I maj kom beskedet att även de barnen ska ta bussen till Storvik från och med i höst. Precis som i Österfärnebo är anledningen att det inte finns tillräckligt med legitimerade lärare.

Föräldrar och bybor har protesterat på olika sätt.

Föräldern Henrik Bakke fick idén till att bilda en mänsklig ring runt skolan och fick Hammarbyborna med sig.

I måndags ställde de upp sig hand i hand runt skolan. Mellan sig hade de plakat med texter som ”Vi behöver vår skola”, ”Låt barnen slippa åka buss”, ”Maktmissbruk bort – Hammarbyskolan kvar”.

– Det var en lugn och fin stämning, med både barn och vuxna på plats, säger Anki Bakke som är en av dem som engagerat sig i kampen för skolan.

– Många är besvikna eftersom skolan betyder så mycket. Värst är att politikerna kan delegera ut ett så viktigt beslut till en tjänsteman. Ett beslut som berör orten och hela landsbygden.

– Det känns som om det är välplanerat. De vill ha det så här fast de säger att de inte vill lägga ner några skolor.

Precis som i Österfärnebo har Gästrike Hammarby fått besked att det inte handlar om en nedläggning av skolan, utan enbart en tillfällig flytt av eleverna.

– Det är fegt att säga att det inte handlar om en nedläggning om det varken finns barn eller lärare på skolan, menar hon.

I samband med manifestationen skrev 153 personer under en namninsamling för att trycka på att skolchefen Inger Normans beslut ska rivas upp och att frågan om elevflytterna ska behandlas på fullmäktigenivå.

”Se till att Gästrike Hammarby skola får förutsättningar att leva vidare för barnen och för byn. Intensifiera arbetet med lärarrekrytering i skolan” står det bland annat i namninsamlingen där de också vill att Sandvikens kommun ska arbetar för att återföra mellanstadiet till Gästrike Hammarby.

– Det är tredje gången jag är med i en grupp som kämpar för att skolan ska finnas kvar i Gästrike Hammarby, säger Anki Bakke som själv har gått på skolan, liksom hennes barn, mamma och mormor.

Nu är hon med och startar byskoleupproret som hon hoppas ska spridas över hela Sverige.

– Vi håller på att göra en hemsida och en facebooksida som vi släpper den här veckan. Vi vill att fler ser det här, för det verkar vara en trend med storskolor just nu.

De hoppas att byskoleupproret.se ska leda till att fler byskolor får vara kvar och att fler politiker reagerar.

– Att de slutar med politiken som ödelägger landsbygden och att landsbygden blir mer värd.