Dags för folkfest med Lingbolyran

"Band of Ballers", vinnare av Lingbolyran 2017. Foto: Lingbo IF
Textstorlek:

Idag fylls fotbollsplanen i Lingbo av leksugna människor i alla åldrar. Lingbolyran började som en kul grej för byborna och har vuxit till en hemvändarhelg. Årets brännbollsturnering är den 18:e i ordningen.

– Vi hoppas på fint väder och att alla inblandade blir nöjda med dagen. Byborna tycker det är roligt när det händer saker här, säger Linda Lingwall som sitter i festkommittén i Lingbo IF.

Föreningen började arrangera Lingbolyran som ett arrangemang för byborna. Sedan starten 2001 har tävlingen vuxit till det som Lingbo IF kallar för ”södra Hälsinglands största folkfest”.

– Det har blivit något av en hemvändarhelg. Många av lagen som deltar brukar vara med från år till år. De som är här tycker att det alltid är lika trevligt, säger Linda Lingwall.

I brännbollsturneringen deltar 32 lag med minst 8 spelare i varje. Lagen är indelade i grupper, där vinnarna ur gruppen går vidare till slutspel och chansen att vinna fina priser och den åtråvärda vandringspokalen.

– De 32 platserna tog slut inom två dagar från att vi öppnade anmälan, så det har varit fullbokat sedan länge. Det känns lovande att platserna är så attraktiva, säger Lingwall.

Matcherna och hela arrangemanget anordnas i Lingbo folkpark, där fotbollsplanen är uppdelad i fyra brännbollsplaner.

– Nytt för i år är att det blir inget coverband på kvällen. Istället erbjuder vi hamburgerförsäljning och andra alternativ under dagen, säger Lingwall.

Förberedelserna inför evenemanget har gått bra. Linda Lingwall ser teamwork som en framgångsfaktor.

– Det är mycket jobb men alla i styrelsen hjälps åt. Någon fixar domare inför evenemanget, en annan fixar spelschema, deltagarlistor och så vidare. Oftast är det samma personer som sitter i sekretariatet och liknande positioner, just för att underlätta allt arbete. Så även om det är mycket jobb så hjälps vi alla åt.