De bjuder in vilda bin i trädgården

Textstorlek:

Anders och Sylvia Sundin i Forsbacka har en trädgård full av blommor, fruktträd och grönsaker. De har också fyllt trädgården med vilda bin.

För flera år sedan provade Anders och Sylvia att odla honungsbin. De hyrde ett samhälle och planen var att börja själva så småningom. Men de hade otur med bisamhället.

– De började attackera mig, jag förstår fortfarande inte varför, berättar Anders.

Paret bestämde sig för att ta bort bisamhället och började med biholkar istället.

– Jag köpte en biholk för 6-7 år sen och använde den som modell för mina egna, säger Anders.

Anders bygger holkarna på vintern och sätter upp dem på våren. Holkarna bygger han av sågbakar, som är en restprodukt från brädtillverkning.

– Jag var och hämtade tio stycken i veckan från en såg jag har kontakt med, säger Anders.

Han berättar också att det är viktigt att virket får torka ordentligt innan man sätter igång med bygget. Han borrar hål i olika storlekar och sätter ett tak högst upp för att skydda hålen mot regn.

Anders berättar att en bihona lägger ägg i de borrade hålen och murar igen. Längst ut ligger några obefruktade ägg som blir hanar.

– De flyger ut först och väntar ivrigt på att honorna ska komma ut, säger Anders.

Första holken satte han upp för flera år sedan. Den fick en rivstart med ungefär 30 murade bon. Nu finns det åtta holkar i trädgården och nästan alla är fulla med murningar, förutom en köpt holk från England där det inte är några murningar alls.

– Jag tror det här är ett sätt att bygga upp en stam och det går att bygga på hur mycket som helst, säger Anders.

Han berättar att det varit en enorm skillnad på bärskörden med de vilda bina och de kräver nästan inget arbete. Anders ser bara plus.

– Allting sköter sig själv och det är kul att bygga holkar på vintern, säger han.

Det här året ser också bra ut. Äppelträd och bärbuskar är fulla, plommonträdet måste stöttas upp för att inte gå av.

– Jag vet inte om det bara beror på insekterna eller på att det var så varmt i maj. Antagligen är det en samverkan av båda, säger Anders.

Intresset för bin är stot just nu och 2018 är något av binas år. I maj firades internationella bidagenför första gången och många organisationer startat kampanjer för att hjälpa våra pollinerande insekter. Naturskyddsföreningen samlar in pengar genom Rädda bina och delar ut fröpåsar till de som anmäler vildbiholkar till projektet Bli bivänlig nu.

Dessutom är en artiststafett igång för att stötta Naturskyddsföreningens arbete.

Stafetten startades av sångaren Magnus Carlsson och innebär att artister pratar om bin, bygger bihotell och tar selfies med bin.

Andra artister som stöttar bina är Markoolio, Miss Li och Caroline af Ugglas.

Även näverket Pollinera Sverige, som arbetar med kunskap, samarbete och utveckling genomför flera kampanjer. Bland annat projektet Surrande trädgårdar där många stora besöksträdgårdar deltar, som till exempel Linnéträdgården i Uppsala, Rosendals trädgård i Stockholm och Botaniska trädgården i Göteborg.

På Wij trädgårdar i Ockelbo finns också instagramtävlingen Wij pollinerar.