Festivalen med egna stammisar

Textstorlek:

Många besökare och artister återkommer till Torsåkers Bluegrassfestival år efter år. Mycket tack vare den varma stämningen och självklart för musikens skull.

Torsåkers Bluegrassfestival har många besökare som ­återvänder. Både artister och publik blir stammisar.

Musikälskarna Lars Halvarsson och Fredrik Larsen tror att många som varit där en gång, åker tillbaka året därpå. Själva campar de under Torsåkers Bluegrassfestival varje år.

– Det är stående. Vi håller den här helgen fri och på måndag vet vi att vi ska hit nästa år igen, säger Fredrik.

Lars och Fredrik tältar precis intill Tors loge efter två år på en camping borta vid fotbollsplanen.

– Jag hoppas att fler hittar tillbaka till den här campingen, säger Lars.

– Förut jammade folk överallt.

Under de senaste två festivalerna fick arrangörerna ändra utformningen av området på grund av att bygdegården användes som boende för ensamkommande ungdomar.

– Vi fick spegelvända hela området, berättar Katarina Borbos, som är festivalgeneral.

Hon är jätteglad över att kunna flytta tillbaka utomhusscenen till innergården eftersom utsidan av Tors loge ändrade stämningen.

– Det blev inte samma nära och intima känsla som nu, säger hon.

I år jobbar Katarina på festivalen för tjugonde gången. Hon var fem år när hon besökte festivalen första gången och idag är hennes dotter med.

– Hon är i princip född här. Jag jobbade en lördagkväll och då gick vattnet. Vi åkte in och sen var vi tillbaka med vår dotter på söndagen, berättar Katarina.

Alla åldrar är välkomna på festivalen. Sent under fredagskvällen springer en liten kille utklädd till drake runt bland publiken. Dessutom går alla barn under 15 år in gratis.

– Det här är en familjefestival, säger Katarina.

Under en paus mellan två band står festivalveteranerna Lars Blom och Jonas Kjellgren utanför Tors loge och pratar. Lars Blom är en av grundarna och berättar att festivalen startades för 34 år sedan. Det började med att hans kompis Leif Sunnebrandt fick den vilda idén att starta en bluegrassfestival.

– Sedan satt han, jag och Jonny Larsson och funderade. ”Här i Torsåker ska vi starta”, berättar Lars.

Han säger att en av de stora skillnaderna idag är att festivalen är betydligt mer välorganiserad än i början.

Jonas Kjellgren är sångare i Downhill Bluegrass Band som var först ut på fredagkvällen. Han bor i Torsåker och har haft spelningar på festivalen många gånger.

– Vi har blivit något av ett husband och brukar inleda festivalen varje år, berättar Jonas.

Under lördagen spelar 14 band på två scener. Artisterna kommer från hela Sverige och bandet Monogram har tagit sig hela vägen från Tjeckien. Den ena scener är inne på Tors loge och den andra är utomhus på innergården. Där sitter många på picknickfiltar i ­solen och lyssnar på musiken.

Besökarna Lars och Fredrik tror att den varma stämningen kan bero på att artisterna blandar sig med publiken. De försvinner inte direkt efter spelningarna, några bor till och med på campingen. Alla är där för musikens skull.

– Här finns inget vi och dom, säger Lars.