Loppis för hela slanten

Textstorlek:

Vad kan en 55-årig mor ha gemensamt intresse med en snart 14-årig son?

Jag kan ju säja så här att det gemensamma är inte att spela på datorn eller att kolla på youtube…
Nä vi har hittat ”vår grej” som enar oss två och då spelar inte åldern in mer än att jag har körkort och det har inte han. Vi gör Loppisrundor på sommaren!

Det är helt underbart att åka runt i vår omnejd och se små skyltar som det står LOPPIS… ÖPPET på. Att rulla in på folks tomter och ta del av deras minnen och liv som står prydligt uppställt på hyllor och bord i ett garage eller uthus. När man känner den lite instängda lukten av gamla saker som stått hela vintern i glömska som väntar på ett nytt liv och nya minnen.

Jag brukar fråga om historien kring skålen, jackan eller galgen som den hänger på, sonen brukar sucka men han lär sej ett och annat på kuppen. Senast blev han sugen på ett köpa en gammal äppelskalare och en riktigt gammal kassaapparat.

– Den skulle passa på din salong, sa han. Allt medan jag spanade in en gammal Kobratelefon och fick demonstrera hur man snurrade på sifferskivan.

– Å kolla en sån här spann min gammelmormor på … Titta! Precis en sån här har farmor! Nämen titta en sån här dockskåp hade jag som barn!

Det finns allt!

Det är i dessa tider som jakten på rekvisita till årets revy kör igång. Förra årets revyprylar går tillbaka till något loppis som någon annan kan använda på sitt sätt.

Jag har tur som en toka med att hitta grejer…idag spanade jag efter ett gammalt sopställ och tror du inte på sjutton att det på sopstationen kom en kille med ett ställ som han skulle slänga. Det enda som saknas till stället är en gammal pappersäck.

Eller som när jag hittade en 70-talskornblå midjetäckjacka med vävda muddar, helt sprillans ny för 20 kronor, som bara låg och väntade på mej. Jag var salig hela dagen, den passade perfekt till en karaktär som heter Hoforsbruden som sitter och tuggar hubba bubba på mur’n intill rondellen i Hofors…det är ett jäkla drag där!

Sonens inköp på loppisar kan vara lite olika, en period var det antika leksaksbilar som stod högt i kurs och nästa giv var gamla plåtburkar. Allt detta resulterade i ett litet museum i hans rum.

Nu är det bildelar som gäller, Saab och Volvo framför allt.

– Du kan få låna grejerna till revyn, säjer min lilla rekvisitör.

Det är skönt att det inte bara är jag i familjen som blir glad över en överbliven lastpall eller några rostiga gamla fälgar…kan vara bra å ha liksom…

Min man suckar djupt, skakar på huvudet och inser att vi är som vi är. Och det är ju tur att vi blev som vi blev när vi inte blev som vi skulle!

Ha en skön loppissommar du också.