Martin – yngst på valsedeln i Sandviken

Martin Eriksson från Järbo är den yngste kandidaten i höstens kommunval i Sandviken. Här flankeras han tilllsammans med hunden Mell, en engelsk setter. Foto: Agnetha Brolin
Textstorlek:

En studieresa till Bryssel förändrade Järbokillen Martin Erikssons liv.
Fyra år senare ställer 21-åringen upp som den yngste kandidaten på valsedlarna till Sandvikens kommunval.

– Det känns lite ensamt. Det är inte många kandidater under 30 år här och jag tror dessutom att jag är den enda under 25, säger Martin.

Han berättar mer ingående om upptäckten.

– Jag läste en artikel om Vänsterpartiet, som sade att deras ordförande som är 25 år gammal var yngst i Sandvikens politik. Jag reagerade på det helt enkelt, säger han.

Ett lågt politiskt engagemang från yngre generationer ser Martin som ett stort problem.

– Det märks tydligt i förvaltningsrätten. Det är 65+are och jag som är nämndemän. Ofta är jag ensam representant under 35-40 års ålder, vilket är ett stort problem. För att få variation i politiska beslut krävs mångfald och det märks att vi har en del arbete kvar att göra.

Martin Eriksson är 21 år och bor sedan ett halvår i en lägenhet i Sandviken. Han studerar statsvetenskap i Falun på Högskolan Dalarna och fritiden spenderas med kompisarna, tv-spel och framför pianot.

– Det började med att vi köpte en synt. Sedan gick jag i kulturskolan och träffade musikläraren där och började spela piano. När jag började på gymnasiet fick studierna gå före spelandet. Föräldrarna tycker att jag är duktig och sa till mig att ”du får inte sluta!” Det är jäkligt kul att spela och det är en bra avkopplingsstrategi.

Martins politiska intresse föddes för fyra år sen. Han läste samhällsvetenskapsprogrammet med internationell profil på Vasaskolan i Gävle och åkte med klassen på studieresa till Bryssel.

– Vi fick guidade turer i EU-parlamentet och fick chansen att träffa flera av de svenska representanterna. Jag träffade Cecilia Malmström och när hon berättade om sitt arbete blev jag jättenyfiken. Malmström blev som en superhjälte för mig och den resan förändrade mitt liv, berättar Martin med ett leende.

Valet att läsa på gymnasiet i grannkommunen var en ögonöppnare för honom.

– Det jag ville plugga fanns inte på närmare håll, vilket gjorde att jag fick pendla. Genom pendlandet fick jag även upp ögonen för vilket parti jag vill företräda. Jag vill värna om landsbygden och efter att ha studerat partierna närmre valde jag Centerpartiet. Jag tyckte att de kändes mer definierade i landsbygds- och miljöfrågor än övriga partier.

För ett och ett halvt år sedan tog Martin Eriksson beslutet att gå från ett politiskt intresse till engagemang. Han gick på Centerpartiets årsmöte 2017.

– Jag såg en tidningsannons och tänkte att det var värt att testa. Jag hade ju ingen aning om hur man engagerar sig så jag gick dit. Väl på plats blev jag mycket väl bemött av medlemmarna som hälsade sig varmt välkommen och jag gick på kommande möten. Styrelsen är som en kompisgäng och jag trivs som fisken i vattnet.

18 månader senare sitter Martin som vice ordförande i partiets ungdomsförbund i Gävleborgsdistriktet. Han är även valledare för Sandvikenskretsen, styrelseledamot och nämndeman i förvaltningsrätten.

– Det har gått fort och det är lärorikt på alla sätt. I rollen som valledare får jag åka på möten i Stockholm och lära känna partikollegor. Genom nämnderollen i förvaltningsrätten lär jag mig hur beslutsfattning går till.

Till hösten ställer Martin upp som den yngste kandidaten på valsedlarna i kommun- och regionvalet.

– Det ser gött ut. Jag hoppas på att det går bra och partiet har satt som preliminärt mål att fördubbla mandaten, vilket det finns stora möjligheter till.

Som tidigare nämnt är landbygden en viktig politisk fråga för den unge politikern. Han har identifierat tre ytterligare fokusfrågor inför valet.

– Miljöfrågan, valfrihet i välfärden och äganderätten för skogs- och lantbrukare. Det är viktiga frågor för mig.

Med statsvetenskaplig utbildning och politiskt engagemang i bagaget drömmer Järbokillen om en politisk yrkeskarriär.

– En realistisk dröm är att få arbeta som politisk sekreterare åt någon riksdagskandidat eller regionkandidat.

Varför politisk sekreterare?

– Det känns som en bra roll, eftersom du får vara ständigt aktiv i politiken och håller koll på vilka frågor som är aktuella.