Mona öppnar kollektiv hemma

Mona Fängström bor i ett stort hus i Born i Hofors. På nedre plan har hon galleri och öppnar nu sitt hem för att göra kollektiv på övervåningen. Foto: Agnetha Brolin
Textstorlek:

– Ju fler som flyttar in, desto billigare blir det, säger Mona Fängström som nu gör kollektiv i sitt stora hus i Born i Hofors.

Huset som Mona och maken Ove köpte och flyttade in i 1974 är stort, 120 kvadratmeter i två plan, plus källare.

– För stort tyckte vi när vi köpte huset, men vi har haft nytta av utrymmena, säger Mona som i samband med pensioneringen från Årsunda viking gjorde ordning det som en gång var affärslokal för Borns livsmedel på nedervåningen som galleri, Galleri-Ett.

Det är åtta år sedan nu och lokalen har blivit en träffpunkt. Här har Mona haft utställningar, cirklar, kurser och möten. Hon har ägnat sig åt konst och hantverk.

I sommar driver hon sommarkafé i galleriet tillsammans med ABF.

Men när maken Ove gick bort i april började hon fundera på vad hon ska göra med huset.

– Jag vill absolut bo kvar, men vill inte bo här ensam. Jag vill ha sällskap, säger Mona som först funderade på att hyra ut ett rum eller två på övervåningen.

En granne hade en bekant som var intresserad, men när hon tyckte att hyran var för hög började Mona tänka om.

– Jag har en brorsdotter som bor i Blomstret, kollektivet i Gävle, säger Mona som inspirerades av idén att starta ett kollektiv.

– Jag har utrymmena och tänker mig att man delar på kostnaderna för el, värme, vatten, wifi och annat som behövs. Det blir billigare för alla.

Idén är att upplåta övervåningen till kollektiv. Där finns idag fyra rum som kan göras i ordning till sovrum. Ett av sovrummen har egen toalett och de övriga delar på toalett och duschrum.

Kök och vardagsrum delar de boende på och turas om med städning och annat som behöver skötas i den delen av huset.

Mona ska bo på nedervåningen och stå för kostnaderna för sin egen bostad och galleriet som hon hoppas driva vidare.

– De som flyttar in delar på kostnaderna för övervåningen och jag står för kostnadrena på nedervåningen, förtydligare hon.

Hon har tagit lite kontakter med vänner och bekanta och via Facebook.

– En kvinna har redan bokat rummet bakom köket, säger Mona.

Fortfarande har hon en del saker att ordna innan det nya kollektivet är igång.

– Jag har ingen erfarenhet av att starta kollektiv. Jag får ta hjälp att skriva kontakt och sånt. Annat får vi väl lösa vartefter frågor och problem dyker upp. Det är klart det kommer att bli diskussioner om olika saker innan vi har fått regler som fungerar.

Men hon har också mötts av skepsis bland släkt och vänner.

– En del tycker att det är flummigt och så tror de att det ska bli bråk om det blir en massa tanter. Men då får vi väl hoppas att det flyttar in en karl eller en familj också, skrattar Mona men blir snabbt allvarlig igen.

– Jag tror många är i samma situation som jag. Som har blivit ensamma och vill ha sällskap. Sedan är det naturligtvis ett sätt kunna bo billigare och kunna bo kvar i huset.

– Det här kan bli den trygghet som många behöver. Både ekonomiskt och socialt.