Öppnar nya grinden för trädgårdsbesök

Textstorlek:

Järngrinden som just fått sin plats mellan skogen och trädgården är både skir och stabil. Den är en av grindarna i temat när Helena Carlsson och hennes dotter Petra öppnar sin gemensamma trädgård för visning söndagen den 15 och måndagen den 16 juli..

– Jag har verkligen längtat efter en järngrind, säger konstnären och trädgårdsentusiasten Helena Carlsson som ritat grinden som Mikael Linander på Mackmyra bil och smide sedan tillverkat.

Grindar återkommer i flera former i trädgården och kommer under trädgårdsvisningen att kompletteras med Helenas målningar där grindar finns med som motiv och tema.

– Förr arbetade jag mest med betong och keramik, men mina händer klarar inte det längre, säger hon.

Längst in på Hådevägen i Västbyggeby i Valbo har Helena och Petra sin trädgård och där förenar de intresset för växter och konst.

Trädgårdssatsningen kom igång på allvar 2004 efter att Helena gått en trädgårdsutbildning på Hedvigs trädgård. Sedan dess har de fyllt de cirka 4000 kvadratmetrarna med blommor, träd, buskar och dekorationer i olika trädgårsrum.

Petra är sjuksköterska och är på jobbet när Helena gör en tur genom trädgården och visar den cirkelformade planteringen där ett rostigt galler från en potatisupptagare drar ner topparna så att träden får den rundade formen.

– Det ska bli en grotta med tak av löv, säger hon och fortsätter över en bro till en skuggträdgård där blå vallmo står som utropstecken i grönskan.

Portaler och gångar leder vidare genom planteringar där rosor som den taggfria Zephirne Drouhin och mossrosen Cristata klättrar ikapp med klematis som den mörkrosa Alionushka och den gula Love Child över täta mattor av bland annat nävor, daggkåpor och funkior.

I växthuset breder vinstocken ut sig i taket och druvklasarna hänger tätt. Längst in samsas en blå klematis med klängliljeroten Gloriosa rothschildiana.

Mitt på det som en gång var en stor tom gräsmatta, står en praktfull Manchurisk valnöt. Från grenarna hänger rikligt med nötter på länga stänglar.

– Den kallas Nordens palm, berättar Helena. En bekant kom med de allra första nötterna och uppmanade oss att sätta dem i backen. Det gjorde vi och efter de har vi tagit fram flera plantor från nötter. I år ska jag spara några nötter och se om de är goda.

Helena och Petra har öppnat sin trädgård för besökare förr och tyckte att det var dags igen.

– Det är så roligt att träffa människor på det sättet, säger Helena som har gjort i ordning en liten frågerunda om trädgård och konst.

– Med frågor som man inte kan googla. Då måste folk prata lite med varandra och låta trädgårdsrundan ta den tid den tar, ler hon.