SM-status på Gävle triathlon

Textstorlek:

SM-status, nya tävlingsbanor och målgång på Stortorget. Så ser det ut när Gävle triathlon körs i helgen, 7-8 juli.
– Det här lyfter tävlingen och vi hoppas på en folkfest, säger Üve Hillep, arrangemangsansvarig.

Det är tredje gången som Gävle triathlon arrangeras och en av nyheterna i år är nya tävlingsbanor och målgång på Stortorget i centrala Gävle.

– Vår ambition med deltävlingarna i Svenska Triathloncupen är att få till spännande banor för deltagare och visa upp städerna. Tidigare har vi varit på Alderholmen, men nu kommer vi att vara mitt i smeten. Vi tror att det här lyfter tävlingen, säger Üve Hillep, arrangemangsansvarig som förstås är förväntansfull inför tävlingen.

– Arbetet går väldigt bra. Framförallt ser det ut som att vädret blir fint, vilket förhoppningsvis gör tävlingarna till en publikfest.

Arrangörerna hoppas på storpublik trots att tävlingarna startar ungefär samtidigt som svenska fotbollslandslaget spelar kvartsfinal mot England i VM.

– Vi hoppas att SM-statusen kommer att locka publik. Många av de utländska loppen arrangeras i enlighet med hur de olympiska tävlingarna är upplagda. Därför hoppas vi att SM-statusen kommer att lyfta tävlingen ännu mer, säger Üve Hillep.

Det är tävlingsklassen olympisk distans, vilket innebär 1500 m simning, 40 km cykling och 10 km löpning, som har fått SM-status i år. SM-statusen gäller både senior och juniorklassen.

Tävlingarna startar med invigning på Stortorget 14.30 och hela tävlingsområdet finns i närheten av torget.

Själva tävlingen startar med simning i Gavleån mellan Centralbron och Kungsbron. Först ut i vattnet, cirka kl 16.30, är ungdomsklasserna som simmar 400 meter, springer 10 kilometer och cyklar 2,5 kilometer.

Därefter startar damerna, både juniorer och seniorer, i klassen som heter Olympisk drafting och som alltså är svenskt mästerskap. De startar 16.45 och herrarna i samma klasser startar 17.15.

På söndag avslutas tävlingarna med Mastr och motionsklasser. Första starterna går redan klockan 8 på morgonen.

Cirka 400 deltagare har anmält sig till tävlingarna.

– Det är lite neråt från förra året, men vi tror att det har att göra med att tävlingen krockar med utländska tävlingar och mästerskap. Vi tror även att den långa vintern kan vara en faktor.

Tävlingen är en gemensam satsning mellan Gävle kommun, Svenska Triathlonförbundet och flera lokala föreningar.