”Sotdöden väntar för landsortsbion”

Den höjda momsen på bio innebär en utdragen biodöd på landsbygden, menar Björn Wallgren.
Textstorlek:

En biograf har lagt ned sedan biomomsens höjdes i januari 2017. Har den fruktade biodöden kommit av sig?
Inte om man frågar biografägare på landsbygden.
– Detta är sotdöden, landsorten har blivit blåst på kulturen, säger Björn Wallgren, som driver biograf i Sandviken och sex andra orter.

När biomomsen höjdes från 6 till 25 procent för ett och ett halvt år sedan hördes ett ramaskri från landets biografägare. Nu skulle de tvingas höja sina priser, publiken skulle utebli och biografdöden breda ut sig, framförallt på landsbygden.

En som konkret har drabbats av den nya situationen är Björn Wallgren, vars företag Björns biografer AB driver biografer på sju orter, däribland Sandviken, Tierp och Ludvika.

Han satsar också på att bygga ut på orterna med störst kundunderlag men fick i mars i år stänga sin biograf i Gagnef för gott (även om den i sommar visar film för sommarlovslediga barn i kommunens regi).

Han är mycket bekymrad över utvecklingen och menar att det inte går att höja priserna så mycket som behövs för att kompensera för momsen.

– På mindre orter kan man inte betala lika mycket som i storstan. För att helt kompensera för momshöjningen borde vi ligga på 140 kronor för en biobiljett. Nu ligger vi på 120.

Vad blir konsekvensen ?

– Det bär sig ju inte på små orter. Då får vi dra ned och bara köra mainstream-filmer, så mångfalden försvinner ju helt.

– Folk kommer att vänja sig vid att de får åka till en större ort för att gå på bio och till slut får vi stänga helt.

– Det är som sotdöden och ett verkligt dråpslag för landsorten att vara med om.

Frågan om biografernas framtid ska diskuteras i Almedalen i veckan som kommer. Sveriges biografägareförbund lyfter på ett seminarium på tisdagen den 3 juli hur biografmomsen påverkar landsortsbiografer.

Frågan är segdragen, på ett seminarium under Göteborgs filmfestival i januari kallades den skämtsamt för ”den nya kärnkraftsfrågan”.

Då meddelade kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) att det inte var aktuellt med någon sänkning av momsen.

Men Olof Lavesson, kulturpolitisk talesperson för Moderaterna, säger till TT att momsen ska återställas i händelse av ett maktskifte efter valet.

– Exakt hur det sedan ska gå till får vi se, nu är ju momsen höjd och då är det svårt att backa bandet. Men vi kommer att återställa biomomsen till 6 procent.