Tonvis bortglömda batterier i länet

958 bortglömt batteriskrot i länet.
Textstorlek:

Gävleborgarna samlar på sig allt mer uttjänta elprylar. 778 ton gamla batteridrivna mojänger finns i länets hushåll, visar Batteriåtervinningens beräkning.

I lådor och skåp i länets hushåll finns cirka 180 ton gamla batterier och 778 uttjänta elprylar med batterier som borde lämnas på återvinningen.

Det är 175 ton mer än 2016 då Batteriåtervinningen senast gjorde en beräkning av hur mycket batterier som inte lämnas in. Ökningen hänger sannolikt ihop med att vi använder mer elektronik och att prylar som telefoner, eltandborstar, miniräknare, klockor med mera glöms bort när de inte används längre.

– Om du ska återvinna något så är det just batterier och elprylar. Nästan alla delar går att återvinna och de innehåller värdefulla metaller som behöver komma tillbaka in i kretsloppet. På så sätt kan vi spara på jordens resurser och undvika att nya metaller behöver grävas upp, säger Mats Holme, ordförande i Batteriinformationsföreningen som informerar allmänheten om hur batterier kan återvinnas.

– I Sverige finns tiotusentals insamlingsplatser för batterier. Butiker som säljer elektronik tar emot din gamla produkt när du köper en ny, tipsar han.