Tröstlös kamp mot båtstölder

Textstorlek:

Stölderna av båtmotorer ökar. En av de som har drabbats hårt är Ingemar Wahlman, ordförande i Trödje båtklubb. Bara i år har han blivit bestulen på två båtmotorer.
– Det känns tröstlöst, säger han.

Brott rörande stölder av båtar och båtmotorer ökar i stora delar av landet. I polisens region Mitt går brottsstatistiken åt motsatt håll.

Under januari till maj 2018 anmäldes 27 båtstölder i regionen. Samma period förra året inkom 32 stöldanmälningar av båtar, visar polisens statistik.

Under samma perioder fick polisen inte in några stöldanmälningar rörande båtmotorer. En uppgift som försäkringsbolagen inte delar.

– Det stals ungefär 2900 motorer i Sverige under 2017. Uppgiften att inga båtmotorer har stulits i Gästrikland/Gävleborg stämmer inte. Vi har ett antal stulna motorer, men det finns nog ett mörkertal också. Vi vet inte hur många oförsäkrade båtmotorer det finns på marknaden, säger en produktspecialist på Länsförsäkringar.

Ingemar Wahlman, Trödje båtklubbs ordförande, är en av de som drabbats. Under våren har han blivit av med två båtmotorer.

– Det känns tröstlöst och förjävligt. Jag brukar ha båten här på vintern, men isen gjorde att jag lade i den senare i år. När jag kom hit vid nästa tillfälle var motorn borta, säger han.

Wahlman gjorde en stöldanmälan och fick ut en ny motor på försäkringen. En lördag var han i hamnen och monterade den nya kraftkällan. På måndagen var båten borta.

– Någon hade släpat båten till en granntomt och plockat av motorn. Alla kablar var bortklippta och låg kvar i båten när vi hittade den. De som gjorde det vet precis vad de gör.

Polisen menar att organiserade ligor ligger bakom stölderna. Ingemar Wahlman delar polisens uppfattning.

– De som gör såna här saker vet vad dem gör. Det är väldigt organiserat, med olika grupper som rekar och andra som åker dit och genomför det hela.

För att motverka brotten har klubben tagit krafttag. Under båtsäsongen bevakar medlemmarna båthamnen.

– Från sjösättning till säsongsslut är medlemmarna här och vaktar. Vi vet att när folk är på plats sker ingenting, vilket gör att tjuvarna håller sig borta.

Bevakningspassen bokas på en hemsida, och de pass som inte blir bokade på förhand fördelas ut till klubbmedlemmarna.

– Medlemmarna vet att de inte kan ta vissa pass på grund av semester och liknande, och då täcker de upp för varandra. Det handlar om att dra sitt strå till stacken och det gör dem. Det är kul att vi har folk som engagerar sig ideellt.

Samverkan med andra båtföreningar och klubbar i regionen är en viktig fråga för Ingemar Wahlman. Han följer sociala medier på nära håll och informerar medlemmarna om relevanta händelser i närområdet.

– Det gäller att hålla ögonen öppna. I höstas hade det varit stölder i Hillevik och då informerade jag medlemmarna om att hålla utkik. Att informera gör ju att det alltid går att rädda någon.

FAKTA:

Så skyddar du båt och motor

Starta en Båtsamverkan tillsammans med polisen och Larmtjänst. Det minskar risken för all typ av brottslighet.

Lämna ingen värdefull utrustning i båten. All utrustning, som GPS och ekolod, måste monteras ur båten och förvaras på säker plats.

Förvara utombordare inlåst under vintern. Lås in hela båten om du har möjlighet.

Besök båten regelbunden även då den inte används.

Förse motorn med startspärr, dold strömbrytare eller motsvarande.

Utrusta båten/båtmotorn med sök- och spårsystem. Då blir den lättare att hitta.

Kontrollera att systemet uppfyller kraven i normen SSF1073.

Packa båten så nära avresa som möjligt. Om möjligt, sov gärna i båten natten före resan.

Källa: SSF Stöldskyddsföreningen