Alla högstadieskolor får Hédi Frieds bok

Hédi Fried, nominerad till Ârets Augustpris. Foto: Claudio Bresciani/TT Foto: Claudio Bresciani / TT
Textstorlek:

Alla landets högstadieskolor får i höst en klassuppsättning pocketböcker av Hédi Frieds ”Frågor jag fått om Förintelsen”. Natur & Kultur, företagskoncernen Axel Johnson samt Forum för levande historia skickar ut 100 000 böcker till niondeklassarna i samband med skolstarten.

– Den enda möjligheten att rädda demokratin är att arbeta långsiktigt och där är ungdomen väldigt viktig. Förhoppningsvis har inte deras fördomar inte hunnit bli cementerade ännu. De har säkert fått sina föräldrars fördomar redan, men förhoppningsvis går det att motarbeta, säger Hédi Fried som tycker att boken kan läsas från sjätte klass.

Hon har överlevt både Auschwitz och Bergen-Belsen. Efter kriget och efter att hon och hennes syster kommit till Sverige upplevde Hédi Fried att många inte var särskilt intresserade av det som hänt.

– Det är svårt att ta till sig. Vem kan tro att levande människor kan bringas om livet bara för att de tillhör en annan grupp? Det är väldigt svårt att förstå, jag har förståelse för dem som frågade ”men vad har ni gjort?”. Det är bara kunskap, kunskap, kunskap som hjälper och därför hoppas jag att den här boken blir läst och emottagen.

Under 1980-talet började hon föreläsa på högstadieskolor för att berätta om sina upplevelser under kriget och i Auschwitz. Svaren på de vanligaste frågorna blev boken som nominerades till Augustpriset i höstas.