”Äntligen” ny myndighet i Gävle

Äntligen, sa arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson och klippte bandet till den Sveriges och Gävles nya myndighet, MynAK, tillsammans med generaldirektören Nader Ahmadi. Foto: Agnetha Brolin Foto: Agnetha Brolin
Textstorlek:

– Äntligen, sa arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson när hon invigde Sveriges färskaste myndighet, Myndigheten för arbetsmiljökunskap, MynAK.
Myndigheten finns i Gävle med lokaler i det gamla Sparbankshuset mitt i stan.

– Vi är många som väntat och arbetat hårt för att den här -dagen skulle bli verklighet, sa Ylva Johansson innan hon klippte till det blågula bandet och en fanfar markerade att myndigheten var invigd.

Ceremonin hölls på Gävle slott dit lokala politiker, forskare, näringslivet, riksdagsledamöter och fackliga organisationer blivit inbjudna.

– Beslutet om myndigheten togs faktiskt här på slottet, avslöjade landshövding Per Bill och menar att regeringen inte kunnat hitta en bättre plats för myndigheten eftersom mycket kunskap om arbetsmilljö finns på högskolan i Gävle.

Han påpekade också att de statliga myndigheterna är orättvist fördelade och att det är viktigt att fler nationella myndigheter finns utanför Stockholm.

Den nye generaldirektören, Nader Ahmadi, kommer närmast från högskolan i Gävle där han bland annat varit prorektor och chef för Akademin för Hälsa och arbetsliv.

Han tillträdde första juni och har så här långt tio kollegor på plats och räknar med att anställa ytterligare sex-sju personer under hösten. Om två år ska 30-40 personer arbeta på myndigheten.

– Myndighetens uppgift är att samla in och sammanställa forskningsresultat och göra den tillgänglig, sa Nader Ahmadi.

– Det har varit svårt att hitta rätt forskning och hur den ska användas. Med myndigheten ska det bli enklare.

Myndigheten ska arbeta med att sammanställa kunskaper om arbetsliv och arbetsmiljö både nationellt och internationellt.

– Vi sätter genast igång med att kontakta forskare och arbetsmarknadens parter både lokalt och centralt, sa Nader Ahmadi och beskrev myndigheten som en ambassadör som ska sprida det svenska arbetsmiljöarbetet ut i världen och ta in kunskap från världen till Sverige.

Myndighetens arbete handlar om människors liv och hälsa, menar Ylva Johansson.

– Det har saknats en myndighet med nationellt ansvar för arbetsmiljö sedan tidigare regering lade ner Arbetslivsinstitutet, sa hon.

– Ett av de första uppdragen handlar om framtidsspaningar och friskfaktorer. Vi behöver veta vad det är som gör att vi fungerar bra på en arbetsplats. Hur kan vi få mer av de friskfaktorerna?