Bjuder in till hundkalas i Årsunda

Textstorlek:

På Hundhälga i Årsunda den 18:e augusti händer massor för hundar och deras ägare. Alla hundar kan göra björntest, få en egen porträttbild eller hälsa på varandra. Sedan avslutas allt med ett festligt After Dog.

På släktgården Lassas fungerar den ombyggda ladan som hundpensionat. Det är svalt och skönt därinne och på väggen hänger färgglada priser från olika hundutställningar. Fredrik Boström berättar att han och hans fru Maria Boström startade Älgripans hundcenter 2013.

– Det var egentligen Marias dotter Alina som kom med idén. Hon var här en hel sommar och skottade fårskit, säger Fredrik.

Hundarna bor i egna boxar eller med en kompis hemifrån. Nästan hela sommaren är fullbokad och den här veckan övernattar två renhundar från Kiruna. Varje dag blir det promenader och lek i den skogliga rastgården.

Utanför pensionatet bor parets egna hundar i en stor inhängnad. Fredrik går in genom grinden och kopplar några av hundarna för att ta med dem på en tur.

– De får röra sig fritt härinne. De har stora ytor, träd och en damm, säger han.

Samtidigt hörs en hund lapa vatten, sedan kommer en irländsk setter fram ur skuggorna vid dammen. Sommarvärmen är tryckande och hundarna är både varma och trötta.

För tredje året i rad ordnar Fredrik och Maria Hundhälga. De har bjudit in utställare och ordnar aktiviteter för barn, vuxna och så klart för hundar. Förra året kom runt 450 personer och i år blir området större och får flera nya inslag.

– Rasparaden är helt ny. Det kommer hit raser som jag inte ens visste fanns, säger Fredrik.

Med Hundhälga vill han och Maria visa på bredden som finns med hundar. Många ägnar sig bara åt en sak som till exempel jakt eller agility.

– Vi älskar hundar i alla former, säger Maria.

Fredrik är uppvuxen med labbar och när han var 18 köpte han sin första jakthund, en basset hound. Fredrik har alltid levt med hundar och tagit hand om hundar åt nära och kära.

Många ägare som lämnar en hund på pensionatet första gången oroar sig för att hunden ska bete sig illa eller ställa till problem.

– Här uppför de sig precis tvärtom. De är flockdjur och anpassar sig till varandra, säger Fredrik.

– Och om vi får hit problemhundar kan ägarna få coaching. Det är Fredrik bra på, fortsätter Maria.

Hon pekar mot den rödbruna settern Julia och berättar att hon också hjälper till med hundar som krånglar.

– Julia säger ifrån tydligt om det är något hon inte gillar och hon är också bra på att anpassa sig, säger Maria.

Fredrik och Maria visar området där Hundhälga kommer att vara. Här finns ett torp skogen in på knuten. Runt torpet ligger gräsmattor och en grusplan. I en stor röd lada ska det bli servering.

Paret ställer sig i skuggan under en björk med hundarna Julia, Leia, Kito och Ulla. Ulla är en spansk stövare som har tungan långt ute i värmen.

– Hon är den enda i Sverige och har inget annat val än att tycka om när folk tittar, säger Fredrik.

Marias golden retriever Kita gör allt för sin matte Maria och Maria verkar minst lika mån om att Kita ska trivas. De provar en ramp tillsammans på agilitybanan för barn som ska vara klar till Hundhälga. Fredrik och Maria har bara påbörjat bygget.

– Vi hinner, vi har semester, säger Maria och skrattar.

På Hundhälga kommer Greta på besök. Hon är en fjärrstyrd björn som ligger i ide på Orsa björnpark under vintern för att dra åt sig lukt. Med Greta kan ägare ta reda på hur deras hundar beter sig om de stöter på en björn. Och många sällskapshundar beter sig alldeles utmärkt.

– En del går därifrån och bryr sig inte, berättar Fredrik.

Men det finns inget rätt och fel. Olika beteende passar olika ägare. En del vill ha hundar till björnjakt och då ska hunden istället stanna en bit ifrån och markera.

Maria berättar att hon tittade ut på parkeringen inför förra årets Hundhälga. Det var proppfullt med bilar ända ut på åkern.

– Vi fattade inte hur alla hittat hit, säger hon.

I år kommer parkeringsvakterna att vara utrustade med hammare för att kunna slå sönder en bilruta om det behövs.

– Vi har nolltolerans för hundar i bilen, förklarar Maria.

Dagen kommer att avslutas inne i ladan med After dog som brukar vara väldigt uppskattat. Barn och vuxna kan äta, dricka och lyssna på coverbandet 60 ton Boogietryck.

Grillplatsen kanske inte får användas men i så fall blir det något annat. Fredrik tar tre hundar med sig och börjar promenera tillbaka mot bostaden. Kita väntar på sin matte Maria.

– Många brukar stanna här hela dan, barnen springer omkring och hundarna får träffa varandra, säger Maria.

Hundhälga: Aktiviteter

Prova på utställning för barn.

Björntesta hunden eller delta i Drop-in utställning.

Uppvisningar, rasparad och en tur på Älgripans hundpensionat.

Besök knallar, utställare eller skjutsimulatorn. Barn och hund är välkomna till fiskedammen.

Hundtrimmning, hundfotografering och tipspromenad.

Servering med kolbullar, korv, våfflor, kaffe, fika och musik.

Fri entré och parkering.