Bränderna kan gynna björnarna

Sommarens bränder kan gynna björnarna i norra länet, menar björnforskaren Anne Hertel. Foto: Getty Images/iStockphoto Foto: Getty Images/iStockphoto
Textstorlek:

När bränderna rasade i Gävleborg och Dalarna i sommar tvingades björnarna att fly sina hemområden, men enligt naturvårdare i Gävleborgs län verkar de redan vara på väg tillbaka, uppger Vetenskapsradion.

Bränderna kan till och med gynna björnstammen på sikt. Blåbären förväntas nämligen växa mycket bättre i områden där det har brunnit, bland annat på grund av att askan har en slags gödseleffekt och för att det har skapats öppna ytor.

Enligt Sveriges lantbruksuniversitet kunde man se det i spåren av branden i Västmanland 2014.

Men även om björnarna är experter på att hitta sin favoritföda så får de räkna med ett något knackigt blåbärsår i år.

– Detta år kommer troligen vara negativt för björnen. Årets blåbär är troligen mindre än vanligt på grund av torkan, och detta tillsammans med den extrema värmen gör att björnen kan förlora vikt. Men långsiktigt kan det gynna björnen eftersom bränderna öppnar upp för en större matproduktion, säger björnforskaren Anne Hertel, till Vetenskapsradion.