Dansant fest för Forsbacka IK på Laduholmen

Textstorlek:

Forsbacka IK fyller 100 år. Det firades med soliga snurrar på jubileumsdansen på Laduholmen. På scen stod guldklavenvinnarna Martinez vars sångerska Sandra Estberg gjorde sin tusende spelning med bandet.

Många duktiga dansare tog sig flera svängomar i den vackra sommarkvällen, som blev en glad hyllning från Forsbacka IK:s evenemangsgrupp till deras egen förening.

– Föreningen har redan haft en stor hundraårsfest och vi uppmärksammar jubileet hela året. Det här är vår lilla del av det, säger Peter Widebäck är en av flera som är med och arrangerar danserna.

Han var extra nöjd med att Martinez spelade under jubileumskvällen – bara några veckor efter att de utsetts till årets dansband under Dansbandsveckan i Malung.

Fast på Laduholmen brukar det vara på det viset. Dit kommer de mest populära banden.

– Vi har bra rykte i dansbandsvärden. De gillar den natursköna platsen, stämningen och servicen. Banden slåss om att komma hit, säger Peter.

– Sedan hjälper det ju att den här världen är som den är. Man känner varandra och håller kontakten.

I Laduholmsvärlden kan det vara syskonen Janeth och Lars ”Pillas” Berg som har allra bäst koll på folk. De står i biljettkassan varenda danskväll.

– Det är jätteroligt! Man träffar så mycket folk och känner igen dem, säger Janeth.

– Ja, vi har stått här i många år, säger Pillas.

I takt med att solen sänker sig över Storsjön blir kvällen svalare – och dansarna får allt mer energi att släppa loss på golvet.

Alla kör sin egen stil och dansar med vem sjutton de vill.

– Det har skett en förändring i dansvärlden. Det finns olika stilar på musiken: mogenstil låter ”dansband” och den moderna låter mer som discomusik. Man håller varandra på flera olika sätt. Och förr skulle det alltid vara och kille tjej i paren – nu blir det allt vanligare att tjejer dansar med tjejer, till exempel. Roligt, säger Peter.

I sommar har också Black Jack, Per-Håkans, Drifters, Sannex, Jannez och Casanovas spelat på Laduholmen.

Säsongen avslutas den 16 augusti med Expanders på scen.