Exklusiva upplevelser

Textstorlek:

När frugan och jag tidigare i år firade vår 40-åriga förlovningsdag hade vi bestämt oss för att göra en resa till någon spännande plats och jag fick den stora äran att denna gång bestämma resmålet. Det finns många fantastiska platser världen över som vi inte har besökt, som Kinesiska muren, Taj Mahal och Hollywood. Valet föll på Åtvidaberg, Östergötland.

Frugan såg lite förvånad ut, men bara lite och bad om en förklaring.

Ända sedan barnsben har jag hört talas om Åtvidaberg. Där låg Facit, en av världens största tillverkare av kontorsmaskiner, visserligen ofta drivna av elektricitet men mekaniska. Företaget var även en vinstmaskin men ledningen gjorde grova missbedömningar. När datorerna gjorde sitt intåg i större skala höll Facitledningen för länge fast vid mekaniska kontorsmaskiner, det fanns de som trodde att mekaniska kontorsmaskiner lätt skulle vinna kampen mot datorerna om att få köparnas gunst. Jo, jo det gick som det gick, idag är fabriken nedlagd. Jag är även fotbollsintresserad och förr var Åtvidaberg ett storlag. Det var därför jag var så nyfiken på hur det ser ut i Åtvidaberg.

Det har inte saknats kommentarer från bekanta om resmålet, en del tycker att jag istället skulle ha valt ett mer exklusivt resmål, som Kinesiska muren eller Eiffeltornet. Ja men vadå exklusivt! Exklusivt betyder tillgänglig endast för ett fåtal och det är min fasta övertygelse att det är fler turister och besökare till Kinesiska muren än som besöker och turistar i Åtvidaberg. Jag och frugan tillhör en exklusiv skara.

Hur var det då att turista en dag i Åtvidaberg? Jag har nu med egna ögon sett att lokalerna där Facit höll till var stora. Någon maträtt som kännetecknar Åtvidaberg hittade vi inte, det fick bli lövbit och pommes för min del, pastajox i vanlig ordning för frugan och maten var superb.

I förväg hade vi sett på nätet att i Åtvidaberg finns den enda solkanonen i världen som används nu och den avfyras en gång om dagen under säsong. Dit tog vi oss med den förhoppningen att få se en tekniskt avancerad sak som tog tillvara på solenergi för att sedan låta energin få till en enorm smäll, -eller något sådant. Det visade sig vara en vanlig gammal ceremonikanon där fängkrutet antändes med hjälp av ett brännglas, alltså ungefär lika tekniskt avancerat som en gammal elektrisk skrivmaskin. Dessutom vågade de inte skjuta något skott när det var så torrt. Så det skottet återstår på livets lista med ahaupplevelser.

Det jag vill ta upp med de här raderna är att man inte behöver åka världen över för att nå de exklusiva resmålen, inte ens så långt som till Åtvidaberg. Ibland räcker det att hålla sig inom sockengränsen, ibland grannsocknen eller kommunen. De flesta platser är värda ett besök.

Anders ”PIDDER” Pedersén