Fjäril i hallonbusken

Textstorlek:

När Inger och jag plockar hallon i vår trädgård, tittar vi inte bara efter bären. I hallonlandet finns många intressanta småkryp att upptäcka och studera. Då tänker jag inte i första hand på ”maskar” i bären även om dom är vanliga. Det är för övrigt inga maskar utan larver av hallonänger, en liten skalbagge – mindre än 2 millimeter.

Det finns många andra spännande insekter bland hallonen. Skalbaggar, skinnbaggar, steklar och inte minst fjärilar. Hallon är värdväxt för ett 20-tal fjärilar, bland annat den på bilden, en hallonglasvinge.

Den tillhör fjärilsfamiljen glasvingar som inte ser ut som andra fjärilar. Glasvingar har blåsvart kropp med gula ränder och tunna, genomskinliga vingar. De liknar bin och getingar – ett sätt att skydda sig från angripare.

Hallonglasvingen och andra glasvingar är ganska vanliga, men de är inte så lätta att upptäcka. De jag har sett har suttit och solat på något blad hos sin värdväxt. När de flyger iväg är de så snabba att de är omöjliga att följa med ögonen.

Hallonglasvingens larver lever två år i rötterna på hallonbuskar. Sedan kryper larven upp i stjälken för att förpuppa sig. Men först gnager den ett flyghål i barken så att den fullbildade fjärilen kan ta sig ut i det fria. Larven gör alltså en del åverkan på hallonbusken, men det blir inga allvarliga skador.

Lage Bergström