Han släcker bränderna med sin gödselspridare

En traktor hjälper till med släckningsarbetet i Hälsingland. Foto: Erik Simander/TT
Textstorlek:

Gustaf Holmstedt från Torsåker är i skogarna norr om Ljusdal och arbetar med bränderna. Han har sin ombyggda gödseltank med sig. Den kan kasta ut 12 kubik vatten per minut.

Med sin gödselspridare kämpar Gustaf Holmstedt från Torsåker mot bränderna i Ljusdal. Idag hjälper han franska brandmän att fylla på vatten mellan Enskogen och Finneby. Han har jobbat i snart två veckor och det är svårt att ta paus.

– Det är inte avslappnat direkt, även om bränderna inte är lika stora nu, säger Gustaf.

Telefonen ringer ofta och Gustaf får besked om nya uppdrag och instruktioner. Just nu kör han traktorn längs en kurvig skogsväg på väg mot platsen där fransmännen väntar. Baktill har han gödseltanken med en påkopplad vattenkanon.

– Vattnet tar slut på två minuter när jag sprutar i vägkanten direkt från tanken, men när brandmännen kopplar på sina slangar räcker vattnet i fyra timmar, berättar Gustaf.

Säkerheten är bra, ibland nästan för bra. Polisen samarbetar med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och sätter upp vägspärrar för att kontrollera de fordon som passerar. Igår var Gustaf på väg mot ett släckningsarbete när han blev stoppad av polisen. Han fick vänta i en halvtimme medan polisen ringde för att bekräfta Gustafs passage.

– Och det hinner brinna mycket på en halvtimme, säger han.

Polisen är också ute och levererar mat, men områdena är stora och det kan det vara svårt att hitta varandra, speciellt på avlägsna platser utan mobiltäckning.

Häromdagen fick polisen leta efter en grupp brandmän i flera timmar. Gustaf berättar också att några har blivit utan mat både en och två dagar.

– Men själv har jag fått mat varje dag, säger han.

Det här är andra gången Gustaf jobbar med att släcka en stor skogsbrand. Han var på plats i Västmanland 2014. Då var det helt nytt att använda gödselspridare i kampen mot stora bränder.

Gustaf avbröt sin semester och byggde om sin gödselspridare. Resultatet blev att den kunde skjuta vatten upp till 50 meter in i skogen.

En traktor med vagn kan också ta sig fram där brandbilarna har det svårt. Dessutom kan plan och helikoptrar få svårigheter under vissa väderförhållanden och vid dålig sikt. Då är insatser med en gödseltank guld värt.

Bara två av de 50 fransmännen som Gustaf jobbar med pratar engelska. De kom till släckningen igår och just då fanns ingen översättare från på plats. Gustaf fick prata med sina nya kollegor genom att peka och gestikulera.

För att kommunicera mellan olika släckningsplatser, vägspärrar och matleveranser använder brandarbetarna sina mobiltelefoner, men det är inte alltid det finns någon täckning.

– Jag var utan mottagning i tre dagar och fick leta upp en bergsknöl för att kunna kolla mobilen, säger Gustaf.

Han har arbetat med skogsbranden i drygt två veckor och åker troligtvis hem snart. Men trots att det kom en kraftig regnskur under helgen märker Gustaf ingen större skillnad.

– Nu har det börjat damma igen och är på väg att blåsa upp, säger Gustaf.