Högaktuell dockteater för vuxna turnerar i länet i höst

"Om du tar med det i pjäsen får du ju räkna med att folk blir jävligt förbannande", säger den här dockan. Foto: Elin Aldén Foto: Elin Aldén
Textstorlek:

Den hyllade dockteatern Det nya riket tillbringar hösten i Gävleborg. Den är gjord för vuxna och handlar om hur det är att bo i Sverige idag, i ett samhälle som förändras snabbt. I våras spelades den på Malmö dockteater och fick strålande kritik.

Tove Olsson som gjort pjäsen började med att samla på samtal i vardagen. Privata snack, medborgarmöten, terapisessioner, boxningsträningar och mycket annat spelades in i mobilen. Sedan lade hon samtalen i dockors munnar, bland miniatyrmöbler och extra små kaffekoppar.

Miniatyrerna är byggda i Folkteatern Gävleborgs verkstad och några av skådespelarna, som sätter dockorna i rörelse, kommer från Folkteatern.

I september och oktober åker dockorna på turné i Gävleborg. De kommer till Bysämjan i Årsunda 5 september, Musikverket i Sandviken 6 september, Barkhyttans bygdegård 15 september, Folkets hus i Hofors 20 september och spelas mellan varven på Folkteatern i Gävle.