Körkortslån ska öka jobbchanser

Från och med den 1 september kan personer mellan 18-47 år ansöka om lån från CSN för att ta körkort. Foto: Bigstock
Textstorlek:

Från och med den 1 september kan vissa arbetslösa låna upp till 15 000 kronor från CSN för att kunna ta B-körkort, det vill säga körkort för personbil och lätt lastbil.

Det nya statliga körkortslånet är en del av regeringens satsning på att förbättra jobbmatchningen.

Målgruppen är i första hand vissa arbetslösa i åldern 18-47 år. Villkoren är olika beroende på om personen är 18-24 år eller 25-47 år.

– Den största gruppen som är i behov av körkort är unga och nyanlända. ­Sedan är behovet av statligt stöd till andra utbildningar än B-körkort inte stort hos oss, då vi kan erbjuda kompletteringar till det, säger Patrik Svensson, presschef på Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

Varje individ kan ansöka om lån upp till 15 000 kronor. Projektets ambition är att öka möjligheterna för arbetslösa att få ett jobb.

– Studier är en möjliggörare för att få jobb, men körkort är också viktigt för att vara attraktiv på arbetsmarknaden. Vi är glada att vi fått regeringens förtroende att administrera körkortslånet, säger CSN:s generaldirektör Christina Forsberg i ett pressmeddelande.

Många arbetsgivare kräver idag att den som söker jobb har körkort. Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt är positiv till införandet av det nya körkortslånet.

– Vi hoppas att tusentals ungdomar kan få det där jobbet som gör att man kan försörja sig, säger han i en kommentar till Nyheter24.

Under 2019 avser regeringen att utöka målgruppen. Då ska även unga i ­åldern 19-20 år med avslutad gymnasieutbildning kunna ­ansöka om körkortslån.