Kraftig utveckling av getingar i juli

Getingarna blev plötsligt väldigt många. Foto: Marita Grufvik
Textstorlek:

Andra veckan i juli ökade getingarna explosionsartat i Gävleborg. Att de dessutom är extra närgångna beror till stor del bero på matbrist och torka.

Varannat år är det getingsommar och i år är det en sådan sommar. Det beror på att getingsamhällena utvecklas i tvååriga cykler.

I början av juli var det fortfarande låg aktivitet för getingar i Gävleborg, men sedan exploderade utvecklingen. Den höga aktiviteten beror också på att getingboet är fullt utvecklat den här tiden på året.

Lars Normell är platschef på Anticimex i Gävle och berättar att många ringer för att beställa sanering av getingbon.

– Fram till början av juli var det lugnt, sedan smällde det till, säger Lars.

Anticimex arbetar med att ta bort getingbon som är besvärande, till exempel vid ytterdörrar eller platser där människor rör sig.

– Vi vill bara ta bort bon som orsakar obehag, säger Lars.

– Getingar som bor högt under en takpanna märker vi oftast inte.

Fullvuxna getingar äter främst nektar precis som bin och humlor och hjälper till med pollinering. De äter också frukt, fisk och kött.

Getingar är också ett nyttodjur genom att mata sina larver med larver från andra insekter. De tar larver som det finns extra mycket av och minskar till exempel antalet myggor.

Själva getingboet består av papper och gör ingen skada på fastigheten. Getingarna tillverkar pappret genom att tugga trä och saliv till pappersmassa. De finns överallt i naturen och bygger bon under tak, grenar, i marken och ihåliga träd.

– Många tror att getingarna försvinner bara man tar bort ett bo, men så är det inte, de kommer ändå, säger Lars.

Han har arbetat med getingar i 20 år och märkt att toleransen minskat. Idag kan personer som sett getingar i trädgården höra av sig utan att det är nödvändigt med en sanering.

Själva saneringen görs i försäkrade delar av fastigheten, antingen genom att frihängande bon eller så används kemiska bekämpningsmedel.

– Boet får ofta hänga kvar och sedan får man själv ta bort det till höstern, säger Lars.

Om man inte är allergisk eller har svårt att röra sig, går det ofta bra att ta bort getingbon själv. Bäst är tidigt på säsongen innan boet är fullutvecklat. Är det ett litet bo fungerar dammsugaren, men större bon kan vara knepigare. De kan innehålla tusentals getingar och kan till och med vara svåra med bekämpningsmedel.

En del tillverkar atrapper för att hålla getingarna borta, till exempel genom uppblåsta kompostpåsar eller virkade getingbon.

Tanken är att getingarna ska undvika platser där det redan finns ett bo. Men på platser med bra förutsättningar kan getingar bygga bon år efter år. Det är inte ovanligt med 5-6 bon bredvid varandra.

– De räds inte för att det finns andra bon, säger Lars.

– Däremot funkar varianten med en petflaska som har ett ingångshål och lite saft i botten.

För att bygga en enkel getingfälla delar man en petflaska i två delar, häller i något sött som till exempel saft och vänder ner överdelen i bottendelen. Getingarna kryper in, men kan inte ta sig ut igen.

Att getingarna är extra påträngande i år kan bero på att de söker både vatten och mat. Torkan gör att det brist på nektar och många insekter har det svårt.

– Att vi märker av dem extra mycket kan också bero på att vi äter ute mer när det är varmt, säger Lars.