Mumsig flora i Gysinge

Textstorlek:

Kan man äta blommor? Japp, många sorter är goda och nyttiga. Men är de blä eller mums?

Det testades varje fredag i juli vid Nauturum Färnebofjärden.

Evenemanget ”Blä eller mums i naturen” vänder sig till barn, men de vuxna är minst lika nyfikna. Alla börjar med att plocka växter kring Naturum.

– Plocka tre sorter var. Ta med en stor bit av växten. Och ta inte pinnar, stenar eller lavar, uppmanar Jenny Olsson.

Snart ligger en rejäl hög grönska på bordet. Först delas groblad ut. De smakar milt med lite beska, som salladsblad ungefär.

– De passar bra och är nyttiga i en sallad. Grobladen kan också användas som omslag om man till exempel har fått en sticka med varbildning, berättar Jenny.

Grobladen får betyget mums – men trumfas direkt av röllekan. De flikiga, sträva bladen har en kryddig smak.

– Jag har sköljt växterna noga. Om man bara plockar och äter smakar de förmodligen jord och damm, säger Jenny.

– Om man stryker sig grön med röllekans blad håller sig insekterna borta, tipsar hon.

Röllekans blad och blommor kan torkas och användas till te. Det sägs verka bra mot allehanda magåkommor.

Våtarven smakar friskt, lite som ärtskott. Rödklöverblommorna är söta och bladen kan bli pesto. Tusenskönan är fin på en kaka och kan verka exempelvis slemlösande. De beska maskrosbladen och kirskålen får blandade betyg. Brännässlan smakas inte rå.

– Fast jag har ätit soppa med sån, det var gott, berättar ett mumsande barn.

Några av deltagarnas plockade växter vore inte alls bra att äta.

– Här finns en vild morot. Det låter gott, men den är faktiskt giftig, berättar Jenny.

Den som vill käka blommor gör klokt i att läsa på. Vuxna deltagaren Manuela Scheuerer har med sig boken Vildvuxet av Lisen Sundgren och Nadia Nörbom.

– Den har bra illustrationer och det står hur växterna kan användas i kök och husapotek. Jättebra att ha med sig, tipsar Manuela.

Fast nog har mumsarna fått en bra start i Gysinge, när de sköljer ned de beskare smakerna med saft gjord på älgört.