Sista valet för stugan?

Textstorlek:

Är valstugorna på väg att spela ut sin roll i Gästrikland? I Gävle står de på rad mitt i stan, men i övriga kommuner syns de knappt till. I Sandviken söker partierna helt nya lösningar.

Det var centerpartisten Carl-Ewert Ohlsson som kläckte idén om att samla partierna till ett gemensamt valtorg i Sandviken. När det stod klart att det fanns en ledig lokal vid Krysset fick alla partier frågan om de ville vara med på Political corner och dela på kostnaderna.

– Tanken är att det ska vara enkelt och att alla kan träffa alla. Här finns till och med ett utrymme där vi kan ha debatter, samtal och presentationer, säger Carl-Ewert som var på plats när det nya politiktorget öppnade i fredags.

I entrén har partierna (Centerpartiet, Miljöpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna, Moderaterna och Sverigedemokraterna) sina egna utrymmen för parti- och valmaterial. Lite längre in i lokalen finns en gemensam lokal med scen och plats för sittande publik.

– Partierna ansvarar för sitt eget utrymme och på scenen är det upp till varje parti eller kandidat att boka in sig, säger Carl-Ewert.

Som exempel blir det presentation och debatt kring partiernas ideologiska bas och grundläggande värderingar nästa fredag och på lördgen, den 1 september, är det ungdomsdag och partiernas ungdomsförbund finns på plats.

Rejn Kalrgren (MP) är försiktigt positiv till Political Corner.

– För oss mindre partier är det bra att kunna ha materilet uppe de stunder vi inte kan vara på plats. Men vi måste göra något åt ljudnivån, säger hon.

Annikki Bengtsson (SD) är däremot inte förtjust i idén.

– Jag hade hellre sett en egen valstuga. Där är det lättare för folk att komma fram. Det kan vara svårt att gå fram till vissa bord.

Vänsterpartiet och Socialdemokraterna nappade inte på idén om Political corner. Socialdemokraterna har hyrt en egen affärslokal på Köpmangatan.

– Vi vill kunna styra och ställa själva och har många egna programpunkter, säger Carina Westerberg.

Vänsterpartiet är det enda parti i Sandviken som har traditionell valstuga framför Folkets Hus.

– Vi tycker det är roligt och en folkfest med klassisk valstuga, säger Lillemor Mauritzdotter Nylén.

– Vi är socialister och vill inte stå i samma lokal som SD, säger hon som förklaring till att de inte finns med på Political corner.

Få menar att valet avgörs i valstugorna, men tycker att det är en bra mötesplats.

– Det kommer mycket folk när vi sitter här. Vi ska ha dörrknackning också, och vi åker förstås ut till Jädraås, Lingbo och Åmot för att träffa folk, säger Yvonne Wendelius i Socialdemokraternas valstuga som är den enda på Torget i Ockelbo.

I Hofors finns inte en enda valstuga.

– Det är mycket jobb med att få hit och hålla igång en valstuga, säger Kent Olsson från Folkhemmet som är på plats på torget utanför Folkets Hus och delar ut material.

– Flera partier använder popup-tält och flaggor när det händer något och det blir nog mer sånt nu när förtidsröstningen börjat, säger han.