Smörgåsbord för viltet i Årsunda

Textstorlek:

Fler borde anlägga viltåkrar, tycker Bengt-Åke ”Benka” Skogh som är jaktledare och aktiv i Fänja jaktklubb i Årsunda.
– Det finns mycket outnyttjade åkrar som kan ge foder och skydd till viltet.

Hans egen jaktklubb gjorde slag i saken i våras i samband med att de startade en studiecirkel om viltvård tillsammans med Studiefrämjandet.

En av jaktkamraterna bor intill en öppen inäga vid Ängesvreten väster om Årsunda. Där fick de lov av markägaren att anlägga en viltåker om de lovade att spara lite utrymme för sommarblommor.

Åkern ligger i skydd av skogen och med tunna skogskappor mot åkrar och bebyggelse.

– Det behövs inte så stort utrymme. Här är det kanske 50 gånger 20 meter, säger Benka som tycker att fler borde använda åkrar som inte används till viltåkrar.

– Det ligger många smååkrar outnyttjade och som kan användas för att ge foder och skydd för viltet, menar han.

Jaktklubben fick hjälp av en bonde att bereda marken som legat obrukad ett tag. Sedan sådde de en vallblandning med klöver, ärtor, havre, vete och fleråriga grödor som frösår sig år efter år.

– Åkern ska mer eller mindre sköta sig själv de närmaste åren, säger Benka som redan ser att viltåkern gör skillnad.

– Vi har haft mycket fågel. Ringduvorna älskar ärtorna. Nu är havren mogen och det gillar älgarna. Det är som att duka upp ett smörgåsbord för viltet.

Åkern är tänkt att gynna klövvilt, hare och fågel. Benka har stövartiken Freya med sig ut i vallen och hon bekräftar att det rört sig en hel del djur i och runt åkern.

Till nästa år utökar jaktklubben med fler viltåkrar. Dels intill den de har anlagt nu, dels på andra ställen på jaktmarkerna.

I klubben är det åtta jägare som jagar älg ihop och ytterligare tre som jagar småvilt. Genom studiecirkeln fortsätter de i höst med gemensamma aktiviteter. Bland annat övningsskytte, som börjar nästa helg, och passbygge inför älgjakten.

Till vintern förbereder de stödutfodring av rådjur i närheten av området där de anlagt viltåkern.