Snygga steg på sommarkursen

Textstorlek:

På PRO:s folkhögskola i Gysinge lär sig sex nybörjare att dansa linedance. Eller, som deltagarna kallar det, ”mindfulness i dansform”.
– Jag är helt såld. Det här är min grej och jag vill lära mig mer, säger deltagaren Anita Rooth.

Lektionssalen är varm och musiken flödar ur högtalarna. Sju kvinnor står uppradade i två led.

– Ett, två, tre, nu kör vi!

Hilkka Andersson tar täten.

Först tre steg framåt, sedan tre steg bakåt. Därefter roterar deltagarna runt i en halvcirkel och dansen upprepas åt motsatt håll.

– Så tar vi tre steg fram, klappar till musiken och går bakåt!

Under sommaren arrangeras olika kurser på PRO:s folkhögskola i Gysinge. På schemat står bland annat dans, meditation och släktforskning.

I lektionssal 4 ägnar sex kvinnor, från Göteborg i söder till Gysinge i norr, en vecka åt att lära sig dansa linedance.

– I början undrade jag vad man har gett sin in på? Nu är jag så jäkla glad att man har gett sig in i det. Jag är helt såld, säger Anita Rooth från Tobo.

Anita Rooth var full av förväntan inför danskursen och ser utbildningen som en ögonöppnare.

– Jag visste ingenting om linedance innan jag kom hit. I början var det jättekul och jättesvårt. Nu är jag så lycklig över att vara här och inser att det här är min grej. Nu gäller det bara att öva vidare.

Under fem dagars tid lär instruktören Hilkka Andersson ut elva varianter av dansformen till de sex engagerade deltagarna.

– De är nybörjare på området och är jätteduktiga. Trots värmen har arbetet gått bra. Skolan har varit snäll och kommer med vätskeersättning för att möjliggöra verksamheten.

Hilkka Andersson beskriver linedance som en aktivitetsform som passar både unga som gamla. Hon ser musiken som vägen till dansens rytmer.

– Jag hör till den gamla sortens linedansare, så det blir mycket country, rock och irländsk folkmusik. Variation är bra, men huvudsaken är att det är glad musik som strömmar ur högtalarna.

Jacqueline Andersson från Gysinge och dottern Helen, bosatt i Göteborg, går linedancekursen tillsammans.

– Det är jättetrevligt att göra det här tillsammans med mamma, säger Helen Andersson.

Kursen har gett paret blodad tand.

– Jag ser dansformen som en bra form av mindfulness. Vetenskapen visar att när du håller på med rytmik skapas nya hjärnceller. Jag känner personer i Göteborg som håller på linedance som har blivit bättre både fysiskt och mentalt sedan dem började.