Studenters plättar prunkar trots extremvädret

Textstorlek:

Det sprakar av färg och energi på odlingslotterna på Wij trädgårdar. Om bara några veckor ska studenternas grödor ätas upp.
– Och allt avfall blir en stor, härlig kompostlimpa, säger Frida Mörnerud.

Man kan bli mätt på en plätt. Det bevisar studenterna på Wij med sina odlingslotter, det stora projektet i deras utbildning.

– Från början blev de tilldelade en växtfamilj och en fomgivning för odlingslotten. Sedan fick de planera, sköta och odla grönsakerna, berättar Frida som är lärare på utbildningen som tillhör Bollnäs folkhögskola.

Studenterna har odlat i grupper. Adam Forslöf i gruppen som fick amarantväxter som betor, mangold och spenat och Anna Åberg Koppars har sysslat med gurkfamiljen – squash och pumpor.

På de andra lotterna växer kål, lök, sallat, ärtor och bönor samt flockblommiga växter.

Det har gått bra. Plättarna dignar av grönsaker och färsprakande blommor och blad.

– Det var ganska skönt att formgivningen på trädgården var bestämd i förväg. Vi hade nog att göra ändå med att välja sorter och planera, säger Adam.

– Det är klassiska mönster för en köksträdgård, eller potager som det heter på finfranska, berättar Anna.

Det första året med den nya folkhögskoleutbildningen har varit en vädermässig utmaning. Först låg snön så djup att den som ville beskära en vinbärsbuske skulle behöva börja med att gräva fram den.

– Sedan kom värmen. Vi har lerjord och den torkade upp något fruktansvärt. Den blev kockig med en tuff och hård struktur. Men studenterna tog det med ro och var ivriga att lära sig att odla jord, säger Frida.

Undervisningen har pågått hela sommaren med bara några få lediga dagar. Det har varit varmt att plugga.

– Men det har gått bra. Vi har sprungit och badat i Wijdammen på dagarna, säger Adam.

Eftersom trädgårdarna tar vatten från ån har de också kunnat vattna fritt i hettan.

Nu får odlingslotterna vara praktfulla ett tag framöver. Fast till skördefesten 8 september ska många av grönsakerna serveras. Då ska studenterna visa upp sina lotter. Pumpaodlarna har extra planer.

– Vi har fått till en stor pumpa. Man måste vara två för att vicka vattnet ur den när det har regnat. Vi funderar på att väga den till skördefesten och låta besökarna gissa vikten, säger Anna.

Blast och avfall från lotterna ska varvas med gödsel i en jättekompost som blir fin jord till nästa omgång studenter.

– De får samma uppgift med placeringen roterar. När vi odlar i växtfamiljer och roterar varje år underviker vi många växtskyddsproblem, säger Frida.

– Och när utbildningen slutar kan studenterna känna att de har bidragit till något bestående.