Tusenårig väg har 20-årskalas

Textstorlek:

Den har varit trafikerad i flera tusen år, vägen som slingrar sig drygt i 40 mil mellan Uppsala och Ånge. Föreningen Tidernas väg börjar också bli en aning anrik. Den firar sin tjugoårsdag i Ockelbo på lördag.

Att följa vägarna 272 och 83 istället för att ta E4 mellan Uppsala och Ånge blir lite längre och krokigare, men det bjuder på betydligt fler upplevelser. I alla fall om man får tro föreningen Tidernas väg.

I Gästrikland slingrar sig vägen genom Gysinge, Österfärnebo, Årsunda, Sandviken, Ockelbo och Lingbo

Vägen har i över 2000 år bundit samman människor och orter. Där har bland annat vikingar fraktat järn och andra dyrbarheter, att byta mot spännande varor vid stora marknader.

Kommersen är också en viktig bakgrund till föreningen Tidernas väg. I den samlas företag, föreningar och organisationer i turistbranschen.

I år fyller i föreningen 20 år. Det firas på flera sätt – bland annat med en konstutställning som började vandra i Ånge i april och nu har letat sig ned till Högbo bruk.

På lördag blir det extra firande för vägen på valsverket i Wij i Ockelbo. Arkeologen Elise Hovanta berättar om vägens dramatiska och 2000 år långa historia.

Föredraget ramas in med fiolmusik med riksspelman Görgen Antonsson.

Barn som vill vara med och fira kan roa sig med en frågepromenad.