Bills vrål invigde unik kalldusch

Textstorlek:

Med ett vrål tog sig landshövding Per Bill vatten över huvudet. Därmed hade han invigt den unika och nyrenoverade duschen vid hyttdammen i Vibyhyttan.

– När ni hör vrålet vet ni att den är invigd, sa landshövdingen och öppnade luckan som leder vattnet från hyttdammen några meter till duschbyggnaden.

Därefter gick han helt sonika in i den nyrenoverade byggnaden, bytte om, klev ner i det lilla duschutrymmet och öppnade luckan till vattnet från insidan.

Strax hördes vattenkraften och vrålet och Per Bill hade gjort en av de mest udda invigningarna under sin tid som landshövding.

– Jättekul, men mer vattenkraft än jag trodde. Och kallare, berättade hövdingen glatt.

Duschen på hyttområdet intill bäcken från Säljsjön är unik i sitt slag. Byggantikvarierna Ulrika Olsson på Länsmuseet och Karin Gadde Jennische på Länsstyrelsen har båda gjort efterforskningar och inte hittat något liknande.

– Ett smart sätt att ta vara på vattnet, säger Ulrika Olsson och visar duschen som snarare är ett smalt vattenfall utan duschmunstycke.

Brita Kohlström har fritidshus i byn och har använt duschen sedan hon var barn.

– De har byggt den så att man känner igen sig. Ljus och fin, säger hon.

Det tycker även Per Wallsten vars familj bott i Vibyhyttan sedan 1500-talet. Han är aktiv i byalaget och fick i uppdrag att leda renoveringen av byggnaden som uppfördes i slutet av 1800-talet. Byborna har använt tvättinrättningen sedan dess och har rustat den i omgångar.

Nu hade den fuktiga miljön satt så hårda spår att läget var akut. Bilderna från Länsmuseet här intill visar också att Per Wallsten har rätt när han säger att duschen inte hade klarat ännu en vinter.

Med stöd från Länsmuseet, Gästrikefonden, markägaren Sveaskog och Länsstyrelsen har timmermannen Dan Gavell byggt en nästan helt ny tvättbyggnad.

– Så nära ursprunget vi kunnat komma, säger han.

– Duschen är självklar för alla i Vibyhyttan, säger Per Wallsten. Att som barn gå ner i duschen glömmer jag aldrig. Det var spännande, mystiskt och oemotståndligt och det är det fortfarande.

– Vattnet kommer in med full kraft och att duscha i Vibyhyttan är alltid uppfriskande.

Duschen mitt i den lilla byn är öppen för alla som vill testa.

– Det här kan vara en dragkraft för Torsåker och locka turister som inte vill åka berg-och-dal-bana. Det är lika häftigt, säger Per Bill.