Dags för höststart på fritidsgården

Textstorlek:

Drickorna, smågodiset och pizzorna är på plats i kafeterian, brädspelen ligger ordnade i hyllan och pingisracketar och biljardköer är redo för spel.
Fredagen den 15 september öppnar fritidsgården Fubb i Hedesunda efter ett långt sommaruppehåll.

– Vi kör igång för högstadiet som har sin dag på fredagar och på måndagarna är det öppet för mellanstadiet, säger Ingemar Sundström som sedan i våras är kanslist för Hedesunda IF och därmed också föreståndare för fritidsgården.

– Det brukar vara ett drygt 20-tal barn eller ungdomar här varje kväll och vi kör lite senare för högstadiet.

Hedesunda IF har haft kontrakt med Gävle kommun om att driva fritidsgård i Fubb-huset på Lurberget i många år. Idrottsföreningen har dessutom sitt kansli i huset med kontor och möteslokal.

– Alla får inte plats på IP samtidigt. Fotbollen har sina möten där under fotbollssäsongen, sedan ­flyttar de sina möten hit ­efter säsongen. Hockeyn gör likadant, säger Ingemar.

Föräldrar från idrottsverksamheten är med och jobbar på fritidsgården. Schemat för det är inte riktigt klart inför höststarten.

– Vi har inga spelaravgifter, utan man får arbeta ideellt i föreningen istället. Som funktionär i verksamheten förstås, men även här på fritidsgården, hjälpa till att sköta festplatsen på Ön och så vidare.

– Jag har jobbat en del här på gården när mina ungar var mindre, säger han.

– Och bland de yngre barnen brukar det vara populärt att ”hjälpa till” i kiosken.

Ingemar visar runt i ­huset som byggdes som ålderdomshem för många år sedan. På båda våningarna finns spår av de små rummen kvar, men väggar har rivits för att ge plats fritidsgårdens lokaler på nedervåningen och musikstudio och flera replokaler på övervåningen.

– Studion och rep­lokalerna hör till ungdomsgården och kan användas fritt av ungdomarna, säger Ingemar som varit med att bygga upp studion.

Och eftersom han själv är flitig musikant försöker han driva på för att replokalerna och studion ska användas mer flitigt.

– Det finns instrument och sånganläggning, säger han och räknar upp en del grupper som använder lokalerna.

– Men bland de yngre var killarna i Blixers de som var här senast.

Vilka aktiviteter som är mest populära går i perioder.

–Vanliga brädspel har blivit populära igen, säger Ingemar förvånat och berättar att fritidsgården för några år sedan fick ett gäng begagnade datorr från kommunen.

– De användes till spel och att lägga musik på. Men datorerna blev stulna vid ett inbrott och efter det är det ingen efterfrågan.

– Men numer har alla ungar mobiler och vi har wifi de kan gå in på.