Försenat valresultat

Textstorlek:

Det kommer inget definitivt resultat för riksdagsvalet idag.
”Högt valdeltagande, fler förtidsröster och fler som har personröstat gör att ett slutgiltigt valresultat inte kan presenteras idag, fredag den 14 september. Ny prognos är att resultatet blir klart på söndag”, skriver länsstyrelsen som ändå kan hinna lämna sina resultat idag.

Förklaringen till att resultatet kommer senare är att de län som har flest röster att räkna behöver mer tid. Det gäller främst Stockholms och Västra Götalands län. Men Gävleborg, som skulle ha lämnat sina resultat på fredagsförmiddagen, påverkas också.

– Det har varit på håret tidigare, men vi har alltid lämnat in våra resultat i tid. Det ser bra ut för oss nu och vi räknar med att bli klara med riksdagsvalet idag, säger Caroline Näslund, valansvarig, i en kommentar på Länsstyrelsens hemsida.

– Räkning och kontroll sker lugnt och systematiskt. Det viktiga är inte att det går fort utan att det blir rätt, säger Karin Gadde Jennisch valansvarig på länssstyrelsen när Gästriklands Tidning besöker rösträkningen i länsstyrelsens lokaler i Gävle.

En hel avdelning har gjorts i ordning för rösträkningen och det är en offentlig tillställning som vem som helst kan komma och titta på.

Förutom länsstyrelsen egen personal har 40 personer anställts tillfälligt för att räkna och ­kontrollera rösterna från hela länet.

– Varje valsedel räknas och ­tittas på många gånger. Först ute i valdistriktet och sedan skickas de hit och vi räknar och kontrollerar alla valsedlar flera gånger.

Rösterna från valkretsarna kommer till länsstyrelsen i särskilda kassar där valsedlarna ligger förpackade partivis i påsar. Även ogiltiga rösterna finns med i minst en påse.

Riksdagsrösterna räknas först.

Rösträknarna öppnar en kasse i taget och börjar med att kontrollera de ogiltiga rösterna.

– Vi kan göra bedömningen att en ogiltig röst från valdistriktet blir giltig. Exempelvis om det ligger två likadana valsedlar i ett kuvert. Då kan en bli giltig och en ogiltig.

– Och vi kontrollerar vad som skrivs på valsedlarna, säger Karin som tycker att en valsedel inte är rätt forum för poesi eller meddelanden.

– Skriv inga meddelanden på valsedeln. Det är inget bra ställe att skriva på om man vill ge en giltig röst.

Vid varje bord sitter fyra rösträknare som kontrollerar alla valsedlar och två rösträkningsledare som rapporterar in alla resultat. När de är klara kontrolleras allt ytterligare en gång av en kontrollgrupp.

När riksdagsrösterna är räknade fortsätter kontrollen av röstsedlarna i region- och kommunvalen.

Under nästa vecka beräknas alla röster vara räknade och kontrollerade och i slutet av oktober bör all hantering av valet 2018 vara färdig hos länsstyrlsen i Gävle.

– Då börjar vi förbereda nästa val. Det är val till Europa­parlamentet nästa år, säger Caroline Näslund, chefsjurist på länsstyrelsen Gävleborg.