Lööf vill samtala med Löfven

På torsdag morgon, 27 september, drar nye talmannen, Andreas Norlén, igång samtalen som ska leda fram till vem som ska leda Sveriges nya regering. Foto: Henrik Montgomery
Textstorlek:

Centerledaren Annie Lööf hoppas på samtal på partiledarnivå med S-ledaren Stefan Löfven i slutet av veckan. Enligt henne är alliansledarna överens om att inte förhandla eller samarbeta med SD.
– De blocköverskridande samtalen behöver fördjupas nu under de kommande dagarna, säger Annie Lööf.

I slutet av denna vecka eller i början av nästa hoppas Annie Lööf att samtalen kan komma till stånd.

– Vi kommer ju att gå mot en lågkonjunktur i den här mandatperioden och det är väldigt viktigt att vi rustar Sverige inför den. Vi behöver ha ett flertal blocköverskridande överenskommelser på plats som handlar både om bostadspolitik, skattesystemet, arbetsmarknaden och det handlar också om migration till exempel, säger Lööf.

– Vi ska inte föregå sådana samtal. Vi behöver vara lyhörda och lyssna och förhandla, både om ekonomisk politik, men också politiska reformer som Sverige behöver framåt, fortsätter hon.

Alliansledarna träffades på onsdagsmorgonen på Moderaternas riksdagskansli för att prata ihop sig inför morgondagens möte med talmannen. De är, enligt Lööf, överens om att föreslå Ulf Kristersson som statsminister.

– Ska en Alliansregering tillträda i ett sådant läge där vi faktiskt är just nu, då krävs det förankring över blockgränsen, säger Lööf.

– Efter förmiddagens möte är vi överens om att vi inte ska förhandla eller samarbeta med Sverigedemokraterna. Och mitt fokus är nu att bilda en Alliansregering som har konstruktiva, resultatinriktade samtal över blockgränsen, fortsätter Annie Lööf.

Imorgon torsdag, 27 september, drar den nye talmannen Andreas Norlén igång jakten på en ny statsminister i den första talmansrundan. Först ut i en lång rad av möten med partiledarna blir Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven. På tisdagen blev han bortröstad i statsministeromröstningen i riksdagen.

Norlén kommer att träffa partiledarna var för sig för att ta reda på vem som har störst förutsättningar att bli regeringsbildare. Samtalen kommer att ske utifrån partiernas storlek, så efter Löfven är det M-ledaren Ulf Kristerssons tur att ha samtal med talmannen.

Mötena kommer sedan att avlösa varandra under hela dagen och avslutas med ledarna för riksdagens minsta parti, Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Isabella Lövin.

När alla samtalen är avslutade kommer Andreas Norlén att ha en pressträff.