Redo för extraval?

Textstorlek:

Vi är räds inte ett extraval, deklarerade Sverigedemokraternas ordförande Jimmie Åkesson i tv-studion minuter innan statsminister­omröstningen på tisdagens förmiddag. Hur är det med övriga partier?

Efter ett inledande riksdagsarbete som den tidigare moderatledaren Ulf Adelsohn i radio kategoriserade som ”hela havet stormar” är parlamentet nu inne i det mest kritiska skedet: jakten på en regeringsbildare.

Visst frångicks praxis när riksdagen valde talman och vice talmän. Tidigare har Socialdemokraterna kunnat diktera villkoren, en tid som tack och lov är över.

Därför kunde Allianspartierna nominera Andreas Norlén (M) till talmansposten. Han valdes av en majoritet i riks­dagen och S-kandidaten Åsa Lindestam fick finna sig i att bli förste vice talman.

Lotta Johnsson Fornarve (V), Oxelösund, blev första kvinna att väljas som andre vice talman i Sveriges Riksdag. Vänsterpartiet talar mycket om Sverigedemokraternas fläckiga förflutna, men tiger gärna om kommunismens blodröda historia. Lotta Johnsson Fornarve var med under den tid som V hette VPK (Vänsterpartiet Kommunisterna) och hennes agerande och uttalanden från den tiden kommer sannolikt att nagelfaras nu.

Glädjande är att Kerstin Lundgren (C) valdes till tredje vice talman, utmanad av SD:s Björn Söder, som petades från posten som han innehaft den senaste mandatperioden. SD är irriterade och hänvisar till en praxis som inneburit att partierna har rätt till poster i kraft av sin storlek, så kallad proportionalitet. Synsättet är rimligt, men mot det kan man hävda ledamöternas rätt att fritt nominera och välja talmän, vilket nu skett. De som valdes fick ledamöternas stöd.

Dock: att det finns praxis, regler och principer underlättar allt arbete. Hjulet behöver inte uppfinnas varje gång. Den nya riksdagen bör nu överväga en översyn av talmansrollen och de regler utifrån vilka man nominerar och väljer rikets näst högsta ämbete.

På tisdagens förmiddag skedde statsministeromröstningen, vilket resulterade i Stefan Löfvens entledigande med 204 röster mot 142. Nu har den nye talmannen kavlat upp ärmarna och arbetet pågår i skrivande stund med målet att försöka hitta en regeringsbildande statsministerkandidat som kan tolereras av riksdagen.

Strax innan omröstningen deklarerade SD:s Jimmie Åkesson att han inte ser Alliansen som ett regeringsalternativ. Avskyn gäller Centerpartiet och Liberalerna, medan Moderaterna och Kristdemokraterna kan tolereras. Om Ulf Kristersson föreslås som statsminister av talmannen får han ingen lätt uppgift.

Kommer S att ta sitt ansvar, se till landets bästa och lägga ner sina röster i en ny omröstning om regeringsbildare – och därmed släppa fram en Alliansregering? Det återstår att se. Om inte kan Sverige gå mot ett extraval. DÅ kan vi tala om ”hela havet stormar”.