Smaklig marknad i Åmot

Textstorlek:

– Havtornen är redan slut. Jag har bara provburken kvar, säger Owe Moberg.
Tillsammans med särbon Kristina Brink har han bestämt sig för att satsa på marknadslivet och hade laddat upp med hemkokt sylt på höstmarknaden i Åmotsparken.

Owe Moberg stod mitt i en långa rad av marknadsbord som dukats upp på festplatsen i Åmot. På hans bord stod syltburkarna i långa rader och bären kommer från trakten.

– Vi har plockat allt själva. Utom havtornen. Där har vi en leverantör som har odlingar i Ockelbo, säger Owe som erkänner att de har fått leta lite extra efter bär den här sommaren och hösten.

Men de har trots allt fått ihop drygt 300 kilo bär som hjortron, blåbär och lingon.

– Det har funnits gott om bär i Ockelbo-Åmot-Svarnäsområdet. Men visst kan man få gå en bit.

Han och särbon Kristina gör en nystart på sitt gemensamma intresse för att åka på marknader med hemkokt sylt, tunnbröd, korv och ost. Närmast ska de vara med på hembygdsgården i Hamrånge nu till helgen och nästa lördag på Bergby marknad.

– Då ska vi göra kôlbullar också.

Ram Sen Thakuri hade skördat grönsaker i Böle tidigt på söndagsmorgonen och hade mänger av olika sorters kål, betor, bönor, majs, potatis och mycket annat i sitt stånd.

– På fredagar är jag i Uppsala och på lördagar i Gävle. Sen kan det bli någon lokal marknad, säger han.

– Och så levererar jag 100 grönsakskassar till fasta kunder varje vecka, säger han och visar vilka åtta olika grönsaker som ingår i veckans kasse.

– Det är olika varje vecka.

Anna-Marie Söderkvist var en av flera som tagit med sig sitt hantverk till marknaden. Hon kommer från grannbyn Sjösveden och har visat en del av sitt textila hantverk på Bunges kapell i sommar.

– Bland annat de här, säger hon och visar blanka metallsmycken med små, små förgjorda hål som hon fyllt med mikroskopiska korsstygn för att få fram olika mönster.

– Det är en utmaning att hitta på olika mönster för att få variation och olika uttryck.

Det var bra genomströmning av marknadsbesökare under dagen. Många passade dessutom på att ta stigen till bagarstugan där det bakades tunnbröd till försäljning.

– Vi har ransonerat så att alla får köpa två kakor var. Annars räcker det inte till alla, säger Lena Järnkvist.