TIF redo för landskamp

– Så här bra har planen aldrig varit tidigare, säger David Laksola på Torsåkers IF som för första gången har en landskampsmatch hemma på ”Vindarnas tempel” på måndag. Foto: Agnetha Brolin
Textstorlek:

Ikväll drar en fotbollslandskamp mellan Sverige, Österrike, Norge och Danmark igång. Det är en turnering för P18-landslagen och matcherna spelas i Gästrikland.

HAIF i Hofors, Huge i Bomhus och Skutskärs IF FK har varit med och arrangerat landskamper tidigare, men nu är det tre nya klubbar som får stiga fram som medarrangörer när Gestriklands Fotbollsförbund arrangerar en 4-nationsturnering.

Redan ikväll möter Sverige Österrike på Valbo FFs Åbyvallen. Samtidigt möter Danmark Norge hos Hille IF.

På måndag möts vinnarna från de matcherna på Hille IP.

– Och förlorarna i kvällens matcher kommer till oss och gör upp om tredjepris, säger David Laksola på Torsåkers IF

Matcherna är en förberedelse inför EM-kvalet i november.

– Det är första gången vi är med och arrangerar något sånt här. Vi fick frågan redan tidigt i våras, fortsätter David som tycker att det är roligt att de lokala idrottsföreningarna får möjligheten att hålla landskamper på sina anläggningar.

– Det känns kul att förbundet tror på oss, att vi klarar av arrangemanget. Dessutom är det kul att byn och TIF får synas i det här sammanhanget.

Klubbarna måsta uppfylla vissa kriterier för att få arrangera landskamp. Det handlar bland annat om hur anläggningen är utformad och skicket på fotbollsplanen.

– Hos oss togs det jordprov på planen i våras och utifrån det har det gjorts en skötselplan. Den har fungerat bra och det ska Hofors kommun ha en stor eloge för.

– Så här bra har planen aldrig varit tidigare.

David är tränare för A-laget som spelar i division fyra. Klubben har dessutom ett B-lag som spelar i division fem.

– Det är första året som både Hofors och vi har lag i både division fyra och fem. Och i ärlighetens namn är det mer jobb att förbreda lokala derbyn än att förbereda en landskampsmatch, ler David som åker med sin trupp till Stålringen i Hofors för att möta HAIF samtidigt som landskampsmatcherna spelas i Gävle ikväll.

– Det börjar dra ihop sig och både Hofors och Torsåker ligger i tabelltoppen tillsammans med Brynäs.

När kvällens matcher är spelade kan David fokusera på måndagens landskampsmatch på Torsåkers IP.

– Vi vill naturligtvis inte att SVerige förlorar ikväll, men självklart vill vi helst att Sverige spelar hoss oss på måndag.

Kvällens matcher på Hille IP och Åbyvallen direktsänds på svenskfotboll.se.