Vad valrörelsen är värdig

Textstorlek:

Hur är det nu när valet är över? Jag har fått frågan ofta den senaste veckan.

Hur svarar man på det? Visst är själva ”valrörelsen” över, men just nu känns det som att valet egentligen är ”över oss” mer än någonsin.

För övrigt är det ett väldigt intressant ord, ”valrörelse”. Det innehåller ordet ”rörelse” som syftar till opinionsbildning eller ett folk som gemensamt samlar sig för förändring och förbättring. Jag kan verkligen skriva under på det, att vilja arbeta för förändring och förbättring.

Jag har precis gått genom min första valrörelse som toppkandidat i Gävle kommun. En intensiv tid där jag lätt kan räkna de timmar jag varit hemma vaken under de sista veckorna. Debatter, intervjuer, reklamarbete, besök, frågor i media och timmar i valstugan. Dessutom samtidigt ett arbete med Facebook, Instagram och andra sociala kanaler på det.

Jo, visst är det skönt att slippa jaga yta och exponering och att valrörelsen är över. Samtidigt en saknad. Alla människor som jag fått möta och dela ord och tankar med. Tack till er alla.

Valrörelsen avslutades på kvällen med stort K. För mig är den 9/9 alltid stort, det är nämligen min och min frus bröllopsdag. Den 23e årsdagen firades alltså på en valvaka.

Nåväl nu skulle alla möten, samtal, debatter, fraser och bilder, blir omvandlade till siffror, staplar och diagram. Teorier och uträkningar avlöser varandra.

För oss, KD var kvällen riktigt glädjande. Siffror kom och överträffade varandra, staplar växte och jublet i lokalen likaså. Det arbete som lagts ner har gett resultat.

Den politik vi står för får stöd och fäste i kommun, region och rike. Vi hade högt ställt sikte och vi träffade måltavlan. Det var svårt att inte somna med ett leende på läpparna. Återigen ett stort tack till alla er som tror på oss och vår politik.

Nu i skrivandets stund är rösträkningen nästan klar och lika snabbt som samtal och ord blev till siffror och diagram på valnatten, lika snabbt blir dessa siffror till strategier och planer på morgonen därpå. Block hit och samtal dit.

Å ena sidan påståenden å andra sidan antaganden. Inbjudningar, uppvaktningar, bekräftanden och nekanden.

Hur länge detta ska pågå är svårt att sia om men när dimmorna lättar hoppas jag vi har en regering, en regionledning och en kommunledning beredda att ta ansvar och redo att arbeta för förändring och förbättring.

Inte för att det är en politikers arbete utan för att valrörelsen kräver och är värt det.

Jag hoppas att jag får möjligheten att ta detta ansvar under denna kommande mandatperiod.