Svensk gränskontroll sågas

Textstorlek:

”Vi riskerar att släppa in återvändande jihadister och frihetsberövar personer som har rätt att komma in i landet”. Det säger en erfaren gräns­polis, enligt tidningen Kvällsposten (2018-10-22).

Bakgrunden är EU-kritiken som nu blivit offentlig och som hemligstämplades före valet, troligen för att den var alltför känslig för sittande S-MP-regering. Hade Miljöpartiet rent av fått lämna riksdagen om den kommit ut i tid? Det får vi aldrig veta.

Rapporten är resultatet av Schengen-inspektörers tidigare besök och intervjuer med gränspoliser runt om i Sverige. Resultatet blev den rapport som flera medier rapporterade om på måndagen, bland annat Kvällsposten, Expressen och Sveriges Radio.

”Evaluation of Sweden in the field of management of the external borders”, heter den förödande rapporten som regeringen helst ville gömma. Inte undra på då den sägs utgöra ett totalt underkännande av Sveriges gränskontroller.

Sverige har länge slagit sig för bröstet och försökt sätta bilden av en nation med höga humanitära anspråk, både på hemmaplan och internationellt. Nu krackelerar denna bild alltmer och riskerar att vändas i sin motsats, vilket lär bli lika missvisande som den tidigare, alltför rosenskimrande tavlan.

Att – enligt vad som nu framkommer – människor som har rätt att komma in i landet har låsts in eller stoppats vid gränsen och skickats tillbaks är oacceptabelt och långt ifrån rättssäkert.

Föga förvånande kräver EU nu ”brådskande åtgärder” och pekar på ett antal punkter. Bland annat saknas både struktur och enhetlighet i de berörda myndigheternas sätt att arbeta. De som nämns är Polisen, Migrationsverket, Tullen och Kustbevakningen, alla med nyckelfunktioner i sammanhanget.

I det nu aktuella fallet handlar det om statlig kärnverksamhet, som att skydda yttre gränser och se till att landets befolkning kan leva i säkerhet. Samtidigt som man värnar asylrätten, rättssäkerheten och internationella avtal.

Jag och många med mig höjde på ögonbrynen när regeringen i samband med den stora flykting- och invandringsvågen hösten 2015 tvärvände och införde Europas hårdaste gränskontroller. Världen fick bevittna hur Sverige gick från den ena ytterligheten till den andra. Tidigare stämplades den som ifrågasatte det som då var Europas mest generösa migrationspolitik som främlingsfientlig eller till och med rasist.

Att köra i diket är aldrig bra. Risken är att man gör en alltför drastisk undanmanöver och hamnar i det andra diket. Där befinner sig Sverige nu.

Att åter hitta upp på vägbanan och köra framåt i jämn takt är den uppgift som ligger framför tillträdande regering – oavsett färgkombination.