Ung utveckling belönas

Emma Heed och Andreas Hellmont från Västerängsjö är årets vinnare av Ung växtkraft i Gävleborg. Vem får priset 2019?
Textstorlek:

Det är dags att nominera unga entreprenörer som få landsbygden att utvecklas. Nomineringen till nästa års pris i Ung växtkraft öppnar den här veckan.
– Ju fler förslag som kommer in, desto bättre är det, säger Lovisa Svenn på LRF Gävleborg.

– Det är ett jättefint pris som vi uppmärksammar och delar ut på regionstämman i mars, säger Lovisa Svenn om priset Ung växtkraft som LRF Ungdom delar ut i samarbete med Länsförsäkringar.

Priset instiftades 2010 för att uppmärksamma och belöna unga personer med idéer som leder till utveckling på landsbygden. I första hand handlar det om satsningar som gör det möjligt att leva, bo och äta mer hållbart.

Priset är på 50 000 kronor och går till landsbygdsföretagare som står för nyskapande, entreprenörskap och utveckling och som är yngre än 36 år.

– I Gävleborg och Dalarna har vi en extra morot i form av extra prispengar på 5 000 kronor till vinnarna, säger Lovisa Svenn.

När länsvinnarna är utsedda i början på nästa år, väljer en jury ut vem som ska belönas för sitt arbete som får Sveriges landsbygd att växa så det knakar.

– En stark och levande landsbygd med inhemsk produktion av livsmedel är betydelsefull för en långsiktigt hållbar utveckling i Sverige. Jag är övertygad om att juryns arbete att utse och lyfta unga driftiga företagare kan bidra till att inspirera fler att satsa på framtidens gröna näringar, säger före detta meteorologen Pär Holmgren som numer är naturskadespecialist på Länsförsäkringar och ny i juryn.

I Gävleborg gick årets pris till Emma Heed och Andreas Hellmont på gården Västergränsjö i Gnarp.

De driver en småskalig gård med 30-talet fjällkor och skogsbruk. Andreas knäcker dessutom extra som maskinförare.

Ingen av dem har växt upp på en gård. Ändå har båda anammat livsstilen som visserligen innebär långa arbetsdagar men också möjligheten att driva sin egen verksamhet och bestämma själv hur den ska utvecklas.

De går mot strömmen med ambtionen att gården ska få växa sakta och de har visat att det går att få lönsamhet med en liten besättning.

”På sitt eget sätt bidrar pristagarna till att hålla öppna landskap och till att inpirera och sporra andra unga bönder som står i startroparna”, menade juryn i sin motivering.