”Vi säger vad vi tycker”

Textstorlek:

– Gulligull är inte våran stil, säger Ulrika Hörberg, ledare för Gävle handikappteater.
I snart 40 år har de spelat teater på sitt eget vis och nu ordnar de en gala för att samla in pengar till andra som funkar olika.

De är vana att vara i hetluften och att stå upp för sin sak. Kanske är det därför det gick så snabbt för Gävle handikappteater att bestämma att de skulle delta i Musikhjälpens insamling i radions P3 i mitten av december.

Årets tema är Alla har rätt att funka olika och fokuserar på människor med ”funktionsnedsättningar” i världen.

Det vet den här teatergruppen allt om. De flesta av dem har en diagnos som gör att de funkar olika.

– Vi vill vara med och samla in pengar som kan hjälpa andra, säger skådespelaren Anna Widlund.

– Vi bryr oss om handikappade i andra delar av världen, säger Mattias Södergren som också är en av skådisarna i Gävle handikappteater.

Den 8 november arrangerar de en teatergala på Folkets Hus i Gävle.

– Vi ska spela vår aktuella föreställning Gävleskvaller. En revy på vårt eget sätt, säger Ulrika Hörberg som startade föreningen för snart 40 år sedan.

– Det är en ganska bitsk revy där vi säger vad vi tycker om bocken, landshövdingen och Furuvik och annat.

Tillsammans med några av skådespelarna berättar hon att det även finns en ganska ruskig scen där Anna Widlunds figur ska ringa efter polisen.

– Men de meddelar att de inte har tid att komma för de är ute och skjuter ett mongo, säger Anna.

– Gullegull är inte våran stil, säger Ulrika.

Gävleskvaller spelas som första akten under teatergalan och i andra akten blir det Smått och rått.

– Då ska vi spela utvalda bitar från olika föreställningar. Bland annat det vi spelar när vi är ute och har skolinformation, säger Ulrika.

Att spela för skolelever, konfirmander och på arbetsplatser gör de lite då och då. Exempelvis på Göranssonska skolan i Sandviken.

– Det började på en Rotarylunch för många år sedan. Jag hamnade bredvid rektorn och kallade skolan för elitskola och tyckte att han skulle bjuda in Gävle handikappteater så att vi kunde få lära hans elever vad olika handikapp innebär. Det gjorde han.

Den här veckan besökte de Sandvikenskolan för 13:e gången och spelade teater om bland annat människovärde och om Alfred Petrén som införde Rasbiologiska institutet för att skydda samhället från ”undermåliga människor”.

De sjunger även sånger om lagen om tystnadsplikt och berättar hur det är att leva med kromozomförändring, autism, Aspergers syndrom, Celebral Pares och så vidare.

– Det kommer nya elever varje år och vi vill komma hit och visa att vi inte är dumma i huvudet bara för att vi ser annorlunda ut, säger Anna Widlund som varit med och spelat varje gång – utom det året färdtjänsten inte hittade till skolan och hon fick åka hem igen.